ANNONS

Forum Oskarshamn
Forum Oskarshamn Foto: Peter A Rosén

250 deltagare upptäcker kartors berättelser på årets kulturarvsseminarium

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

KULTUR & NÖJE

Den 5 november är det dags för ett intressant kulturarvsseminarium. Ett fullsatt Forum väntas i Oskarshamn, där 250 deltagare från hela länet väntar på att upptäcka kartors spännande berättelser och dess unika förmåga att levandegöra historia och landskap.

Historiska kartor är ovärderliga källor till kunskap om människors liv och platsers förändring. Med dagens teknik öppnas nya möjligheter att använda detta material. Kartor väcker verkligen nyfikenhet, och nu är det dags att utforska dessa fantastiska resurser.

Den 5 november 2024 är det för 22:a året i rad återigen dags för ett intressant kulturarvsseminarium.

– Årets tema fokuserar på hur historiska kartor kan fungera som titthål in i det förflutna, och ge oss inspiration och verktyg för att ställa frågor om och upptäcka platser och landskap. Deltagarna kommer att få höra om allt från livet som lantmätare till praktiska tips för att själva kunna använda historiska kartor, säger Birgitta Eriksson, länsantikvarie på Länsstyrelsen Kalmar län i ett pressmeddelande.

Från grönsaksodlingar till orienteringskartor

Seminariet erbjuder ett mångsidigt program med experter som utforskar kartors centrala roll i vårt kulturarv. Bland talarna finns Pär Connelid, en av Sveriges mest framstående historiska geografer och forskare vid Göteborgs universitet. Hans engagemang inom kulturmiljövården gör honom till en unik röst inom seminariets tema.

Pär Connelid är synlig i många kanaler och känd för sin förmåga att göra komplexa ämnen lättförståeliga, vilket gör honom till en uppskattad folkbildare. Genom sitt arbete med inventering av fornlämningar och kulturmiljöer bidrar han till både forskning och allmänhetens förståelse av våra historiska landskap.

Spännande mångfald

Föreläsningarna täcker ett brett spektrum av ämnen kopplade till historiska kartor och lantmäteri. Deltagarna får ta del av Sveriges roll i utvecklingen av lantmäterikartor, insikter om 1700-talets bondeliv och odlingar, samt kartans betydelse inom orienteringssporten.

Andra presentationer fokuserar på kartor som visar länets historiska vattendrag, utvecklingen av en stadsträdgård över två sekler och det moderna lantmäteriets teknologiska framsteg. Vi får även en inblick i livet på Horns kungsgård på norra Öland och hur historiska kartor kan användas för att utforska specifika platser, liksom den kungliga instruktion som en gång formade lantmätaryrket.

– Programmet erbjuder en spännande mångfald av perspektiv som belyser årets tema. Med stor glädje kan vi meddela att seminariet är fullbokat även i år. Det är en viktig mötesplats för kunskapsutbyte och inspiration om vårt kulturarv. Jag ser verkligen fram emot en lärorik och innehållsrik dag, säger Örjan Molander, museichef på Kalmar läns museum.

Det är Länsstyrelsen Kalmar län, Kalmar läns museum och Kalmar läns hembygdsförbund, som arrangerar kulturarvseminariet och bjuder in företagare, föreningar, organisationer, professioner och alla med intresse för att upptäcka, bevara och utveckla kulturmiljöer välkomna till Forum i Oskarshamn.

Foto: Peter A Rosén

+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS