Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

”Alla är fria att tro på vad man vill, det kan vara en gud, tomten, Robert Lind i Kramfors eller evolutionsteorin”

ANNONS

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Tid – visst är det en märklig sak… Ibland sniglar den sig fram och ibland går tiden så fort så att man inte hinner med alls.

Den här veckan, eller egentligen sedan terminen började, har det varit ganska ont om tid på jobbet – eller ja, tiden är ju densamma – men den är fylld med väldigt mycket just nu. Det har blivit lite snedfördelat med tjänsten över året så just nu fram till slutet av november är det mer än en heltidstjänst – det är lektioner nästan hela tiden så för- och efterarbetet blir tight att hinna med. Det är tur att man är rutinerad.

”Just nu ligger det ett antal prov från olika klasser på skrivbordet som ska rättas, men eleverna får vänta lite längre än vanligt på att få veta sina resultat”

THOMAS WENNERKLINT, KRÖNIKÖR

Just nu ligger det ett antal prov från olika klasser på skrivbordet som ska rättas, men eleverna får vänta lite längre än vanligt på att få veta sina resultat.

Vi lärare har ju 45 timmars arbetsvecka för att kompensera för loven, så årsarbetstiden är densamma som för alla andra heltidsarbetande svenskar. Den är bara fördelad annorlunda.

De fem timmars arbetstid som jag har på hemmaplan, så kallad förtroendetid, blir i verkligheten fler just nu, men det är skönt att veta att det lättar på lite längre fram.

Suck

På förekommen anledning har jag inte hunnit ta del av veckans nyhetsflöde i detalj, men noterar att det är det gamla – och numera vanliga – sakerna som dominerar. Skjutningar, våld och ekonomisk kris. Suck.

När det gäller tid så säger man ju att varken den eller rum fanns före Big Bang – undrar hur det var? Vad fanns innan den lilla energirika ”punkten” (singulariteten) exploderade. Fast egentligen exploderade den inte, men utvidgade sig gjorde den och varmt blev det.

På tal om Big Bang så har jag i veckan börjat diskutera universum och livets uppkomst med en grupp elever på introduktionsprogrammet. I princip alla i gruppen är troende och från en annan kultur – detta gör att det blir väldigt intressanta diskussioner.

När det gäller just livets uppkomst och evolution, eller utvecklingslära, så får man som lärare gå en aning försiktigt fram till en början eftersom man inte vill trampa någon på tårna i onödan.

”En kille tyckte inte alls att Big Bang och evolution lät vettigt”

Det är viktigt att framhålla att alla är fria att tro på vad man vill, det kan vara en gud, tomten, Robert Lind i Kramfors eller evolutionsteorin.

Sedan är det så att i skolan idag har vi uppdraget att undervisa om och få eleverna att förstå varför just evolutionsteorin är det som idag är den gällande teorin om hur livet började och förändrades genom årmiljonerna fram till idag.

Men visst är det intressant att höra hur andra tänker och inte minst ungdomar med helt annan bakgrund än vad man själv har.

En kille tyckte inte alls att Big Bang och evolution lät vettigt. Jag frågade vad han trodde och han sa då att han hade läst Koranen och tyckte att det som stod där lät logiskt och att andra förklaringar till livets uppkomst lät ologiska. Även om jag inte alls håller med honom är det naturligtvis helt fritt att tycka och tro så.

Bevis behövdes inte

Det är också viktigt att poängtera att de saker som lagts fram som bevis för evolutionen är just stöd för den teorin – de är inte till för att motbevisa att det finns någon typ av gudomlig kraft.  Ändå kan en del troende bli väldigt upprörda när evolution kommer på tal.

Jag frågade också killen om han hade några bevis för att det som stod i Koranen var sant, men då förstod han inte riktigt vart jag ville komma. För honom var det självklart att det var sant. Bevis behövdes inte.

Självklart kan man inte bevisa att gudar inte finns, oavsett vilken gudomlighet man avser.

Likaledes är det inte idag möjligt att verkligen bevisa Big Bang och livets uppkomst – även om det finns många belägg för att det gått till så. Men det är rätt svårbegripliga bevis för de flesta.

Lite avundsjuk

Ibland blir jag lite, fast bara lite, avundsjuk på religiösa människor – de har ju sin förklaring till det mesta klar. Gud (eller motsvarande) har ordnat till allt och har koll på det som händer och sker.

”Fast i så fall undrar jag vad han har för avsikter med det här jordklotet med tanke på allt elände som händer”

Fast i så fall undrar jag vad han har för avsikter med det här jordklotet med tanke på allt elände som händer.

Vi får nog fortsätta fundera över tillvaron och universum och söka förklaringar precis som människor gjort i alla tider.

Om man nu har tid. Det är ju så mycket som ska hinnas med i den egna lilla vrå av världen man faktiskt befinner sig i och framlever sina dagar i.

Hej och hå, nya tag nästa vecka!

Men nu är det helg!

Så skönt!

Ha det gott!
/Thomas

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS