Anders Tegnell: “Det är en förskräckligt hög siffra”

2020-06-18 Av av Peter A Rosén

SVERIGE

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det nu 5 053 registrerade covid-19-dödsfall i Sverige.

– Det är en förskräckligt hög siffra, som ingen kunde drömma om att vi skulle hamna på. Och det här är långt ifrån över, sa statsepidemiologen Anders Tegnell på en pressträff som sändes i Sveriges Radio och Sveriges Television på torsdagen.

Tolv nya dödsfall har rapporterats in sedan igår. Men det kommer att vara fler i morgon, i och med att man då har plockat in uppgifterna från dödsorsaksregistret, berättade Anders Tegnell.

I vårt land finns det nu sammanlagt 56 043 registrerade coronafall.

2 333 har intensivvårdats runtom i Sverige.

Anders Tegnell skickade ut en uppmaning till folk inför midsommaren och den resterande delen av sommaren:

“Håll avstånd”

– Vi har släppt på reserestriktionerna, men det betyder inte att faran är över. Håll avstånd till varandra, tvätta händerna, skapa inte trängsel – och ska du resa, res ansvarsfullt. Undvik stora fester, och stora sociala sammanhang, och stanna hemma om du blir sjuk. Hemma kan exempelvis vara ett hotellrum, en stuga eller var man befinner sig för stunden.

Anders Tegnell underströk även att det är extra viktigt att riskgrupperna är försiktiga.

Han sa också att coronaviruset är speciellt, jämfört med andra sjukdomar, i och med att det sprider sig klustermässigt – i grupper.

I världen som helhet har omkring 8,2 miljoner personer fått en bekräftad coronasmitta. 440 000 människor har avlidit i sviterna av covid-19.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Statsepidemiologen Anders Tegnell.
FOTOMONTAGE: FREEPIK / LENA KATARINA JOHANSSON