Anders Ygeman: Lösning för digitala vaccinationsintyg ska presenteras senast 1 juni

Anders Ygeman: Lösning för digitala vaccinationsintyg ska presenteras senast 1 juni

2021-03-05 0 av Annicka GunnarssonSVERIGE

Under fredagen tog digitaliseringsminister Anders Ygeman emot en preliminär lösning för digitala vaccinationsintyg. Uppdraget ska presenteras i sin helhet senast den 1 juni 2021 enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Den preliminära lösningen för digitala vaccinationsintyg har tagits fram av Myndigheten för digital förvaltning (Digg) tillsammans med E-hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten och andra deltagande aktörer.

– ”Sverige driver utvecklingen av digitala vaccinationsbevis. Vi har nu en modell som är enkel, säker och mångsidig. Jag ser framför mig att vi har vaccinationsbevisen på plats till sommaren”, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman i ett pressmeddelande från regeringen.

Digitala vaccinationsbevis

Enligt förslaget ska den individ som blivit vaccinerad kunna begära ut ett intyg om vaccination – eller vaccinationsbevis som det troligen kommer att benämnas, med hjälp av en e-legitimation och få det levererat på valfritt sätt, exempelvis till en smart telefon, en digital plånbok, som e-brev i Min myndighetspost, som pappersutskrift, vanligt brev eller till och med som en så kallad NFC-tagg som kan klistras in i passet.

Vaccinationsbeviset kommer att signeras av en svensk myndighet med hjälp av en så kallad en krypteringsnyckel för att dess äkthet ska kunna intygas när det krävs exempelvis vid en gränskontroll.

Resebranschen positiva

Resebranschen välkomnar regeringens besked om vaccinationsbevis. Didrik von Seth, generalsekreterare för Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, SRF ser positivt på att regeringen ligger långt fram med att presentera en lösning till sommaren

Vaccinationsbeviset kommer att kunna visas upp i samband med resor till länder som vid inresa kommer kräva negativt PCR test eller vaccinationsintyg.

– ”Resebranschen är den mest utsatta i denna kris. Samtidigt ser vi att det finns ett uppdämt behov av att resa. Bokningar för andra halvåret 2021 har nu börjat ta fart. Allt som underlättar resandet är ytterst välkommet”, skriver Didrik von Seth på SRF i ett pressmeddelande.

FAKTA / Vaccinationsbevis

Myndigheten för digital förvaltning (Digg) fick den 4 februari i uppdrag av regeringen att vara projektledare för utvecklingen av en digital infrastruktur för vaccinationsintyg. Uppdraget ska presenteras i sin helhet senast den 1 juni i år.

Foto: Freepik