Andreas Erlandsson om Mathias Karlssons trädgård: ”Den är rätt så vissen”

Andreas Erlandsson om Mathias Karlssons trädgård: ”Den är rätt så vissen”

2021-11-21 Av av Peter A Rosén

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

OSKARSHAMN

– Jag blev förvånad när jag hörde att Liberalerna och Kristdemokraterna vill öppna Hultgården och Charlottagården vid halvårsskiftet 2022. Jag har läst ert budgetförslag och jag hittar ingen finansieringslösning, sa Oskarshamns kommunalråd Andreas Erlandsson (S) på fullmäktigemötet i veckan.

– Det står bara något om att ett inriktningsbeslut ska tas om att öppna boendena. Ni sparar tio miljoner kronor på kommunstyrelsens verksamhet, ni lägger fem miljoner kronor på socialförvaltningen och fem miljoner på bildningsnämnden. Är det de pengarna ni ska öppna Hultgården och Charlottagården med? Samtidigt ställer ni er bakom samtliga satsningar på kommunstyrelsens verksamhet. Ändå skär ni bort pengar. Mathias pratar om en blomstrande trädgård. Jag tror att hans blomstrande trädgård har blommat över och att den är rätt så vissen.

”Vem pratar om att de ska köra med dåliga bilar?”

ANDREAS ERLANDSSON (S), KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE I OSKARSHAMN

– Ingemar Lennartsson pratar om att körkortssatsningen är väldigt dålig (körkortssatsningen på Oscarsgymnasiet). Han säger att de ska köra med dåliga bilar. Vem pratar om att de ska köra med dåliga bilar? Här gäller det väl att hänga med i framtiden och köra med hållbara bilar – fossilfria bilar. Men i samma andetag pratar du om att vi ska öka anslagen till de enskilda vägarna. Vilka bilar ska man köra med på de enskilda vägarna på landsbygden? Pratar du om de hållbara eller de ohållbara bilarna? Den frågan ställer jag till Ingemar Lennartsson.

”Vi vill privatisera både Solbacka och Hotell Ett”

MATHIAS KARLSSON (L), OPPOSITIONSRÅD

Oppositionsrådet Mathias Karlsson (L) sa så här:

– Vi har inte bråttom – vi vill ta ett större helhetsgrepp. Men vi sa också att om majoriteten vill öppna boendena tidigare, så har vi avsatt fem miljoner kronor för det. Vi vill att det ska bli bra boenden med bra personal. När det gäller finansieringen i övrigt, så har vi varit tydliga med att vi vill privatisera både Solbacka (i Oskarshamn) och Hotell Ett (äldreboendet på Hantverksgatan i Oskarshamn). Där har du åtminstone tio miljoner kronor, enligt de kalkyler som har presenterats för oss. Och då har vi inte räknat in sjuktalen.

– Sjuktalen, Andreas, hur ska du hantera dem? Det har varit er viktigaste fråga under tre mandatperioder – men vi ligger fortfarande så högt som vi gör, sa Mathias Karlsson.

Mathias Karlsson (L). Foto: Peter A Rosén

Andreas Erlandsson igen:

– Jag vet inte om jag blev klokare av Mathias svar. Jag konstaterar fortfarande att Liberalerna och Kristdemokraterna saknar finansiering för öppnandet av boendena i Misterhult. Tidigare sa du att ni hade en finansiering från halvårsskiftet. Det skulle inte stressas fram, sa du. Det finns inte något sådant i ert budgetförslag.

– Vi har en plan för finansieringen, svarade Mathias Karlsson.

– Jag konstaterar att ni inte har någon finansiering, sa Andreas Erlandsson.

”Jag tror inte att ungdomarna köper en ny bil i den åldern”

INGEMAR LENNARTSSON (KD)

Ingemar Lennartsson sa så här:

– Ni satsar 10,8 miljoner kronor på körkorten. Hur tänker ni rent klimatmässigt? Jag tror inte att ungdomarna köper en ny bil i den åldern. Och när det gäller de enskilda vägarna, så satsar vi 100 000 kronor. Det blir inte så lång sträcka. Men det är ändå betydelsefullt.

Ingemar Lennartsson (KD). Foto: Peter A Rosén

Andreas Erlandsson replikerade:

– Jag blir lite bedrövad, Ingemar, när du säger på det viset. Det handlar om körkort. Det möjliggör för ungdomar att köra bilar i framtiden. Det finns många klimatmål som vi inte tar beslut om i den här församlingen – men jag tror, exempelvis, att det inte kommer att produceras några fossildrivna bilar framåt 2030. Vi ser hur elbilar och gasbilar, och andra typer av fordon, utvecklas. Till de bilarna krävs det också körkort. Det handlar om att göra folk mer anställningsbara. Det gäller att se till att vi kan ha verksamhet runtom i hela vår kommun.

”Jag kan konstatera att Kristdemokraternas politik går ut på att vi inte ska åka bil”

Ingemar Lennartsson igen:

– Du säger 2030 – men körkortssatsningen sträcker sig bara över tre år. Det är en extrasatsning. Sedan sätter man konkurrensen ur spel när man går in med en körkortssatsning för vissa. De som inte platsar i skolan kanske också vill ha körkort – och då blir det kanske en dyrare variant. Man sätter hela systemet i otakt i tre år. Jag förstår inte tanken med det. Sedan har jag förståelse för dem som behöver körkort – men det får man kanske lösa på ett annat sätt, sa Ingemar Lennartsson och betonade att en körkortssatsning i sådana fall bör omfatta alla.

Andreas Erlandsson igen:

– Jag kan konstatera att Kristdemokraternas politik går ut på att vi inte ska åka bil – och framför allt så ska inte ungdomar få köra bil. Så vill Kristdemokraterna lösa klimatkrisen.

Andreas Erlandsson (S), kommunalråd i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén
Dela gärna artikeln med dina vänner: