Andreas Erlandsson (S) om arenaförslaget: ”Fantastiskt roligt att vi har kommit så här långt”

Andreas Erlandsson (S) om arenaförslaget: ”Fantastiskt roligt att vi har kommit så här långt”

2021-12-17 Av av Peter A Rosén

Annons: Smålandshamnar

OSKARSHAMN

Tidigare på fredagen berättade vi att styrelsen för Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun föreslår att en ny hockeyarena ska byggas i Oskarshamn.

– Det är fantastiskt roligt att vi har kommit så här långt. Många kommuninvånare känner en stor stolthet över hockeylaget, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) till ON.

Andreas Erlandsson (S), kommunalråd i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

Men han är noga med att betona att partistyrelsen har klubbat igenom ett förslag till inriktningsbeslut i frågan. Det avgörande beslutet tas på ett medlemsmöte den 17 januari.

Styrelsen föreslår att partiet ska verka för att en ny hockeyarena, med möjlighet till evenemang, ska byggas i staden. Arenan ska innehålla en isyta och publikkapaciteten ska ligga på cirka 4 500 personer (läs mer om styrelsens förslag här).

”Styrelsen var enig”

ANDREAS ERLANDSSON (S), KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Socialdemokraterna är ett folkrörelseparti. Styrelsen ska skicka ut sitt förslag till medlemmarna två veckor innan mötet. Vi är ett rätt så stort parti, vilket innebär att våra förslag sprider sig snabbt. Därför sa vi att det är en god idé att gå ut med det medialt och meddela vilket förslag styrelsen har kommit fram till – och styrelsen var enig när vi tog beslutet, säger Andreas Erlandsson.

Var det svårt att ta det här beslutet?

– Vi har egentligen levt med den här frågan under hela året. Arbetsgrupper tillsattes och utredningar beställdes. Vi har diskuterat det fram och tillbaka och vägt det fram och tillbaka. Nu när utredningarna kom till oss kände vi oss rätt så mogna att ta det här beslutet. Vi har landat in i att vi vill bygga en ny SHL-arena, vilket i sådana fall innebär att vi använder Be-Ge Hockey Center som en träningshall fortsättningsvis. På så vis kan vi också satsa mer på breddidrotten. Det blir fler tider för allmänhetens åkning – och ungdoms- och juniorlag får rimliga träningstider. Vi tycker att det är ett bra förslag. Det känns bra – men man ska ha respekt för detta, det är en svår fråga ekonomiskt sett. Det ska hålla över tid.

– Men man ska även väva in IK Oskarshamns stora marknadsvärde. Det är något som vi är oerhört stolta över. Det är fantastiskt roligt att vi kan ta det här steget och bygga vidare på varumärket – och att vi jobbar ihop med klubben. Det kan leda till fler invånare och fler etableringar i vår kommun, säger Andreas Erlandsson.

”Vi utesluter inte den föreslagna platsen”

Kan man bygga hallen på Arena Oskarshamn och flytta på fotbollen och de andra sporterna som utövas där i dag?

– Jag vill inte spekulera om olika platser. Vi utesluter inte den föreslagna platsen (söder om sjukhuset), men det är jungfrulig mark – och vi vet att det tar tid att ta fram detaljplaner och liknande. Vi vill att det här ska gå så fort det bara kan, säger Andreas Erlandsson.

Det låter som att det kan bli knöligt att bygga arenan bortanför sjukhuset…

– Ja, samtidigt är det ett område som vi har pekat ut i vår översiktsplan, där vi ser en möjlighet att bygga och vidareutveckla Oskarshamn. Det är ett centrumnära område. Vi skulle kunna göra Oskarshamn lite rundare.

En ny stadsdel där, kanske…

– Vem vet. Vi får titta på om det är möjligt.

När kan arenan vara klar, i den bästa av världar?

– Det finns en tidsplan där den kortaste tidsperioden ligger på mellan tre och tre och ett halvt år – då räknar man med att en detaljplan tar ett och ett halvt år och att byggtiden sträcker sig över ungefär ett och ett halvt år. Sedan kan allt överklagas – både detaljplaner och upphandlingar och så vidare. Jag kan inte säga hur lång tid det kommer att ta om vårt förslag går igenom.

Du vet inte vad ert samarbetsparti, Moderaterna, tycker i frågan?

– Jag vet att de skickade ett sms till Radio Kalmar, där de skriver att de i stort sett ställer sig bakom det här förslaget. I kommunstyrelsen sa vi att alla partier tar hem frågan och diskuterar den i partierna. Partiernas interndemokrati är strukturerad på olika sätt. Det är olika kulturer. Socialdemokraterna är ett folkrörelseparti. Jag kan tänka mig att Centerpartiet har ungefär samma upplägg.

”Vi säger att vi ska ha en arena som är anpassad för Oskarshamn och det behovet vi har här”

Var kan kostnaden för arenan landa, tror du?

– Det får framtiden utvisa. Vi säger att vi ska ha en arena som är anpassad för Oskarshamn och det behovet vi har här. Tillgängligheten ska vara bra. Jag tror inte att arenan kommer att se ut som den gör i IK Oskarshamns förslag. Vi ska titta på flera olika alternativ och hitta en lösning som landar rätt ekonomiskt. Vi ska klara av att bära det. För oss är det även viktigt att kommunen har kontroll över en sådan här anläggning – antingen i ett kommunalt bolag eller i kommunal förvaltning. Tittar man på projekt runtom i landet, så slutar det alltid med att kommunen får gå in och rädda upp andra lösningar. Då är det lika bra att vi har kontroll över det med en gång. Över tid blir det också billigare att äga än att hyra.

”Vi ska bygga så att vi inte behöver göra neddragningar”

Vad säger du till dem som är oroliga för att arenabygget ska gå ut över kommunens kärnverksamheter och att det därmed finns risk för neddragningar?

– Vi ska bygga så att vi inte behöver göra neddragningar. Arenan kan i stället leda till ökad inflyttning. Jag tycker att man ska vända på det och se att vi har möjligheter att växa som kommun. Vi behöver hitta en lösning tillsammans med klubben och näringslivet. Det är en treenighet. Det är viktigt att vi krokar arm och hjälps åt med visionen om att växa – och på så sätt öka våra intäkter, säger Andreas Erlandsson.

Om medlemmarna i Socialdemokraterna röstar ja till styrelsens förslag – och även Moderaterna hakar på, då har ni majoritet i fullmäktige för arenaförslaget. Vad händer då, efter det? Var börjar ni någonstans?

– Ja, då vet vi att vi inte ska titta vidare på en ombyggnation (av Be-Ge Hockey Center) och enbart en träningshall. Det är det vägvalet som jag har pratat om hela tiden. Då behöver man rigga en organisation som arbetar vidare med detta. Vi behöver eventuellt dra i gång med ett detaljplanearbete och så vidare. Men det kan vi inte dra i gång med förrän inriktningsbeslutet har fattats och fått en majoritet bakom sig.

Dela gärna artikeln: