Andreas Erlandsson (S): ”Vi vill ha fler bostäder och fler invånare”

Andreas Erlandsson (S): ”Vi vill ha fler bostäder och fler invånare”

2021-03-23 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

På måndagen berättade vi att Socialdemokraterna och Moderaterna skapar möjligheter för nya villabostäder i, bland annat, Figeholm, Kristineberg och Havslätt.

Men behövs det inte fler bostäder för dem med de lägsta inkomsterna?

Vår tidning ställer frågan till kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S).

Han håller med om att det är viktigt med fler bostäder för alla inkomstgrupper.

– Vi vill ha fler bostäder och fler invånare, säger Andreas Erlandsson, som konstaterar att det optimala är att få igång välfungerande flyttkedjor.

Det kan, exempelvis, röra sig om ett äldre par som väljer att flytta från hus till lägenhet – och då kan någon annan köpa huset ifråga.

”Vi vill inte bygga ett segregerat samhälle”

ANDREAS ERLANDSSON (S), KOMMUNALRÅD I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Men vi vill inte bygga ett segregerat samhälle, med områden där det enbart bor människor med lägre inkomster, säger Andreas Erlandsson, som betonar att fattigdom ska bekämpas på andra sätt.

Det är dyrt att bygga – och följaktligen inte lätt att få fram hyreshus med låga hyror, konstaterar kommunalrådet.

Lösningen är väl ändå en aktiv bostadspolitik, där man går in med statliga pengar för ändamålet, från regeringshåll, för att få fram hyreshus med lägre hyror?

– Ja.

I Oskarshamns kommun heter det allmännyttiga bostadsbolaget Byggebo – och på Mejeriplan i Oskarshamn ser vi deras senaste satsning. Ett hyreshus (med hälsocentral). Många med lägre inkomster har dock reagerat på att hyrorna är höga.

Kommunalrådet tycker ändå att det var bra att Byggebo tog klivet och byggde – det ledde till att privata aktörer vågade ta steget, påpekar han.

– Vi är tacksamma för det.

Fler invånare leder till högre skatteintäkter – som i sin tur ger kommunen möjligheten att förbättra välfärden, konstaterar Andreas Erlandsson.

ARKIVFOTO

PETER A ROSÉN

Dela gärna artikeln: