ANNONS

Anna Gashi (C): “Satsa mer pengar på socialtjänsten”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

DEBATTARTIKEL

Satsa mer pengar på socialtjänsten.

I dagens samhälle kan vi se en ökning i gängkriminalitet, vi kan se allt yngre begå grova brott, den här trenden måste få ett stopp!

“Glömmer viktigaste tillgången”

Jag håller med om att vi behöver skärpa straffen samt se över utsatta områden för att få bukt med de stora utmaningar Sverige tampas med.

Men det känns som om man glömmer den viktigaste tillgången vi har, pengar till socialtjänsten – för utsatta barn är en viktig del av sociala insatser i Sverige.

Socialtjänsten ansvarar för att skydda och stödja barn som lever i utsatta miljöer, och resurserna som tilldelas dessa insatser påverkar direkt kvaliteten på stödet.

Med ökande behov av socialtjänstens insatser för utsatta barn, som till exempel barn som utsätts för missbruk, våld i hemmet eller försummelse, behövs ofta större ekonomiska resurser.

Dessa resurser kan gå till:

Placering av barn i jourhem eller fosterhem, terapitjänster för barn och deras familjer, utbildning och stöd för föräldrar, insatser för att skydda barn från skadliga miljöer, förebyggande arbete i skolor och lokalsamhällen.

Kommunerna får statligt stöd, men varje kommun har också sitt eget ansvar att fördela budgeten.

Det finns en ständigt pågående debatt kring om resurserna som ges till socialtjänsten är tillräckliga för att hantera de komplexa behoven som finns, och om mer pengar borde avsättas för att skydda de mest utsatta barnen i samhället.

“Särskilt avgörande”

Regeringens budget för socialtjänsten i Sverige är en viktig del av det offentliga välfärdssystemet, och den fastställs varje år i statsbudgeten.

Socialtjänstens resurser är särskilt avgörande för att kunna hantera sociala problem som barn i utsatta situationer, ekonomiskt bistånd, missbruksvård, utredningar samt behandlingshem.

För att kunna förebygga att barn hamnar i kriminellas händer så måste socialtjänsten kunna ge stöd till familjerna från början. Jag vill tro att utrednings- och behandlingshem är nyckeln till att kunna ge barnen de bästa förutsättningarna för ett tryggt liv, men också för att föräldrarna skulle kunna få stöd och bli trygga i sina roller som föräldrar. 

I statsbudgeten för de senaste åren har det funnits flera riktade satsningar på att stärka socialtjänstens arbete med barn och unga, särskilt när det gäller förebyggande arbete och stöd till barn i riskzonen.

Den pågående diskussionen om socialtjänstens arbetsbelastning och behovet av resurser har lett till att regeringar ofta ökar budgeten för sociala insatser, men det finns alltid en debatt om huruvida dessa medel är tillräckliga för att möta behoven i samhället.

“En rad utmaningar”

Det är en vanlig uppfattning att socialtjänsten behöver mer resurser för att möta de växande behoven i samhället.

Socialtjänsten står inför en rad utmaningar, och flera faktorer bidrar till behovet av ökad finansiering:

  1. Ökat antal utsatta barn: Antalet barn och unga som lever i utsatta situationer, där våld, missbruk eller psykisk ohälsa förekommer, har ökat. Socialtjänsten behöver resurser för att kunna erbjuda stöd, utredningar och placering i trygga miljöer.
  2. Brist på personal: Socialtjänsten brottas med hög arbetsbelastning och brist på kvalificerad personal. Många socialsekreterare vittnar om höga krav, långa arbetstider och att det är svårt att hinna ge varje barn eller familj det stöd de behöver. Detta ökar behovet av fler anställda och bättre arbetsvillkor.
  3. Förebyggande arbete: Många experter menar att mer resurser borde riktas mot förebyggande insatser. Tidiga insatser kan minska antalet barn och familjer som hamnar i allvarliga kriser. Detta kräver dock att socialtjänsten får medel för att kunna arbeta långsiktigt och proaktivt, snarare än enbart reagera på akuta problem.
  4. Ökade sociala problem: Problemen med psykisk ohälsa, missbruk, och social utsatthet har ökat i många delar av samhället. Detta ställer högre krav på socialtjänstens arbete, både i fråga om resurser och specialiserad kompetens.
  5. Nya krav och regelverk: Ändringar i lagstiftningen eller högre krav på socialtjänstens arbete, till exempel för att stärka barns rättigheter eller förbättra samverkan mellan olika myndigheter, kan också öka behovet av mer pengar.

Debatten om socialtjänstens finansiering handlar ofta om att de nuvarande resurserna inte räcker till för att möta alla behov på ett tillfredsställande sätt. Många kommuner har svårt att finansiera de växande kraven, vilket leder till att socialtjänsten ofta prioriterar akuta insatser framför förebyggande arbete, trots att tidiga insatser kan minska behovet av senare, mer kostsamma åtgärder.

Anna Gashi (C)

Anna Gashi (C)
Anna Gashi (C). Foto: Privat
+1
6
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
5

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS