Annie Lööf lämnar partiledarposten i Centern: Så reagerar Magnus Larsson (C)

Annie Lööf lämnar partiledarposten i Centern: Så reagerar Magnus Larsson (C)

2022-09-15 Av av Peter A Rosén
OSKARSHAMN

Annie Lööf lämnar partiledarposten i Centern.

Det berättade hon på en pressträff på torsdagen.

Hur ser Magnus Larsson (C), Oskarshamn, på detta? Vi ställer frågan.

– Ett tråkigt – men förståeligt besked. Annie har varit partiledare i elva år – det är en mycket lång tid på ett tufft uppdrag. Lägg därtill att Annie och hennes familj under i princip hela hennes partiledartid varit utsatt för hat och hot, vilket Annie berörde under sin presskonferens. Det är för bedrövligt att politiker ska behöva utstå något sådant och det är ett hot mot vårt demokratiska system, säger han.

Magnus Larsson fortsätter:

– Annie har varit en stark ledare för Centerpartiet och hon har lett partiet i flera framgångsval. Årets valresultat var en besvikelse – men om man ser det i lite perspektiv, så var det Centerpartiets tredje bästa valresultat sedan jag engagerade mig i centerrörelsen för drygt 25 år sedan. Att Annie nu väljer att avgå för att ge sin efterträdare så bra förutsättningar som möjligt är ytterligare ett bevis på hennas stora ledarskap. Hon tar ansvar för sitt parti. Annie har under sin tid lyft Centerpartiet till att bli en tydligare ideologisk rörelse samtidigt som hon rakryggat stått upp för partiets grundläggande värderingar. Hon och partiet har under hennes tid varit med och tagit ansvar på olika sätt för Sveriges bästa. Jag hoppas att hon blir ihågkommen för detta – och inte för ett mindre bra sista val.

Vem borde ta över?

– Det är för tidigt att svara på, det kommer att ske en process i partiet – men jag kan konstatera att det inte råder någon brist på kompetenta kandidater, svarar Magnus Larsson.

Borde partiet gå åt höger?

– För det första så behöver partiet göra en grundläggande analys av valresultatet innan några ställningstaganden görs över huvud taget. Sedan är det inte en partiledare som väljer väg, det är partiet som gör det – och jag har upplevt att det finns en stor enighet och ett stort stöd för den linje som Centerpartiet har valt. Centerpartiet är – och ska vara – en liberal kraft i den politiska mitten i Sverige. Så svaret är alltså nej – jag tycker inte att vi ska gå åt höger, men inte heller åt vänster, Centerpartiet hör hemma och behövs på det politiska mittfältet, svarar Magnus Larsson.

Foto: Centerpartiet

Dela gärna artikeln: