Lördagskönikan: ”Anta att folk är idioter tills motsatsen är bevisad”

Lördagskönikan: ”Anta att folk är idioter tills motsatsen är bevisad”

2021-04-24 Av av Thomas Wennerklint

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Covid-19 fortsätter att hålla oss i ett järngrepp.

Smittspridningen ökar samtidigt som folk uppenbarligen tröttnat på att följa restriktionerna.

Tydligen var det inte länger kul att hålla avstånd och avstå från roliga aktiviteter.

Senast i torsdags kom ju nya förmaningar om att NU minsann måste alla ta det egna ansvaret på allvar – jo för det har ju gått bra hittills.

En liten fingervisning

Nej, det är nog lika bra att anta att folk är idioter tills motsatsen är bevisad.

På tal om ansvar, vad pysslar folk med nu när tillvaron inte är som vanligt?

Ja, man kan ju titta på några rubriker i Oskarshamns-Nytt från senaste veckorna för att få en liten fingervisning om vad en del tar sig för när tristessen kryper på.

”Massor med däck har punkterats i ett cykelförråd”

”Punkterade däck på en bil i Berga”

”Kvinna i Oskarshamn fick ett paket med döda råttor”

”Skadegörelse på förskola i Blomstermåla”

”Eldade under gasoltuber på mack i Oskarshamn”

”Repor på motorhuv och framskärm på bil i Oskarshamn”

”Repad bil i Oskarshamn” (Oskarshamns-Nytt 19/4)

”Skadegörelse för fler tusen kronor i Oskarshamn”

”Ungdomar kastade in ägg i lägenhet i Kristineberg”

”Repad bil på Be-Ge:s väg i Oskarshamn”

Listan kan naturligtvis göras mycket längre. Rubrikerna ovan är bara en del i den aldrig sinande ström av meningslöst resursslöseri i olika former.

Det kostar pengar och tid för både privatpersoner och myndigheter.

”En sak som sticker ut ovan är ju artikeln där en kvinna fått ett inslaget paket utanför sin dörr och till sin förskräckelse fann två döda råttor när hon avlägsnat omslagspapperet och öppnat paketet.

Finns ingen misstänkt i dagsläget. Vem gör något sådant?

Vem gör sig det besväret?”

THOMAS WENNERKLINT, KRÖNIKÖR

En sak som sticker ut ovan är ju artikeln där en kvinna fått ett inslaget paket utanför sin dörr och till sin förskräckelse fann två döda råttor när hon avlägsnat omslagspapperet och öppnat paketet.

Finns ingen misstänkt i dagsläget. Vem gör något sådant?

Vem gör sig det besväret?

”Hemska tanke”

Det andra som skiljer ut sig är ju det rent av livsfarliga tilltaget att få för sig att elda under gasoltuber…

Någon gång under förra helgen hade någon eller några hällt ut kolbriketter under gasoltuberna på Shell-mackens gasolskåp. Briketterna antändes med hjälp av tändkuber och kolet började faktiskt brinna, men som tur var självslocknade elden.

Polisen har upprättat en anmälan om försök till allmänfarlig ödeläggelse. Det kunde smällt ordentligt om elden hade tagit sig.

Hemska tanke.

Man kan ju tänka sig att det mesta av ovanstående görs av yngre personer som kanske inte har samma konsekvenstänk som vuxna, men kan man verkligen skylla på ”ungdomligt oförstånd”?

Att medvetet förstöra andras, eller det allmännas, egendom är ju direkt brottsligt och inget man gör om man haft en någorlunda stabil uppväxt.

Tyvärr känns det som att samhället har tappat ganska många ungdomar, ungdomar som hamnar lite vid sidan av tidigt i skolåldern och som inte har några sociala skyddsnät.

För lite att göra?

Finns det för lite saker att göra på fritiden? Är det därför man kastar ägg eller repar bilar?

Här kommer jag att tänka på en gammal Lorry-sketch där ett gäng ungdomar intervjuades om varför de höll på med oegentligheter. ”Vi har ju ingen lokal” var svaret på alla frågor, inklusive frågan om varför de hade bränt ner den förra fritidsgården.

Nu är det naturligtvis inte så enkelt, det är nog många faktorer som spelar in. Utanförskap, sökande efter en identitet, men också en frånvaro av ansvarstagande vuxna.

Om vi utökar artiklarna till att handla om stölder, inbrott, slagsmål och misshandel blir listan löjligt lång på bara en vecka. Det är rent av beklämmande.

De allra flesta småstölder och mindre skärmytslingar hamnar sällan på tryckta tidningssidor eller får några framträdande positioner på nyhetssajter – om de ens får något utrymme. Men det är många stölder och mycket bråk.

”Allt våld är naturligtvis förkastligt, men det här är så erbarmligt lågt”

Inte minst mäns dödliga våld mot kvinnor har uppmärksammats mycket senaste veckan, men det förekommer hela tiden. Allt våld är naturligtvis förkastligt, men det här är så erbarmligt lågt.

Är det mer skit nu än tidigare?

”Rena skämtet”

Eller är det bara så att vi lättare får reda på allt som händer via mediala kanaler idag?

Allt som händer rapporteras och kan läggas ut på sociala medier.

Man kan inte undvika nyheter.

När den grova brottsligheten i Sverige diskuteras så är det flera som hävdar att ”det har alltid varit så här”.

För mig är den sortens påstående rena skämtet. 

Självklart har det alltid funnits en viss del kriminella som varit värre än ”småbuset”, men nu handlar det om grov organiserad brottslighet med gäng och klaner som inte drar sig för att ha ihjäl varandra, utan tankar på risken att skada oskyldiga.

Nä, vet ni vad, så har det inte alltid varit i det här landet. Sverige är inte lika tryggt och familjehemsmässigt som det en gång var.

”Såg det inte komma”

Har vi varit för naiva? Låtit saker och ting gå för långt? Varit passiva och bara iakttagit? Det enkla svaret är ja, eller ”vi såg det inte komma”…

Hänger skadegörelse och andra ”pojkstreck” ihop med grövre brott senare i livet?

Det finns säkert statistik som kan visa det ena eller det andra och jag tror ju inte att alla som repar en bil eller kastar ägg på ett hus blir gängkriminella.

Men som jag skrivit tidigare, om vi tappar unga redan i skolan så att de inte lära sig att lita på vuxna, eller på samhället/systemet, och om segregationen fortsätter med utanförskap och enklaver i samhället – då tror jag det hänger ihop.

Ljusare framtid

Vi vill ha ett tryggt samhälle, men då måste vi nog hjälpas åt på ett annat sätt. En blandning av sociala insatser och konsekvenser för det man gör kanske är rätt väg att gå.

Att det sedan också finns en del på riktigt sjuka människor som är som tickande bomber där ute är svårare att skydda sig ifrån.

Nu tycker jag att vi alla ska se till att skärpa oss och faktiskt följa de restriktioner som gått på repeat ett tag nu – det är i alla fall början på en ljusare framtid.

Ta hand om er därute!

Thomas

Dela gärna artikeln: