Äntligen kommer skatteåterbäringen – det gör svenskarna helst med pengarna

Äntligen kommer skatteåterbäringen – det gör svenskarna helst med pengarna

2022-06-07 Av av Annicka Gunnarsson

Annons: Smålandshamnar

EKONOMI

I dagarna får miljontals svenskar ta del av flera miljarder i skatteåterbäring. Var tredje väljer att spara pengarna, men många kommer även att använda dem för privatkonsumtion. Det visar en undersökning som betalbolaget Ecster låtit Kantar Sifo göra.

Mellan den 8-11 juni får många svenskar in skatteåterbäringen på kontot. Förra året fick 2,8 miljoner personer dela på 26 miljarder kronor, enligt Skatteverket.

Välkommet tillskott

Dessa pengar är ett välkommet tillskott i tider med inflation, räntehöjning och en orolig omvärld. Men vad gör vi då med detta tillskott?

En tredjedel av de svarande anger att de ska spara pengarna, medan nio procent kommer att investera i aktier eller fonder. Men många väljer också att sätta lite guldkant på tillvaron genom att använda pengarna på olika sätt; 20 procent av svenskarna kommer att konsumera, 12 procent kommer att resa och lika många kommer att renovera eller investera i sitt boende.

– Den som vill vara försiktig gör klokt i att lägga skatteåterbäringen på ett sparkonto med bra ränta. För andra är det ett perfekt tillfälle att utöka semesterkassan eller komma till skott med hemmaprojekt som att renovera upp badrummet, säger Anna Parmström, Chief Communication och Sustainability Officer.

Hantverkare som jobbar med en vägg
12 procent kommer att renovera eller investera i sitt boende för skatteåterbäringen. Foto: Freepik

FAKTA / OM UNDERSÖKNINGEN

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 21-24 april 2022. Totalt intervjuades 1161 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Dela gärna artikeln: