Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Är du en av dem som bor i Oskarshamn och arbetar på Scania? Lars Elmborg (KD) berättar varför du ska flytta till Högsby…

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

HÖGSBY

56.

Så många fräscha lägenheter har tillskapats i Högsby på sistone – genom kraftig renovering eller nyproduktion.

– Det är rätt bra för att vara i lilla Högsby. Det har inte hänt något här över huvud taget sedan 80-talet, konstaterar Lars Elmborg (KD).

Han är ordförande i det allmännyttiga bostadsbolaget Högsby Bostads AB – och etta på Kristdemokraternas fullmäktigevalsedel i valet.

Oskarshamns-Nytt pratar med honom vid nybygget på Långgatan.

Här blir det åtta lägenheter.

Lars Elmborg (KD)
Lars Elmborg (KD) vid nybygget på Långgatan i Högsby. Foto: Peter A Rosén

Och på Lantmätaregatan har Högsby fått fem nya lägenheter.

Balders väg har fått sju.

”Man vill se många byggkranar i ett samhälle. Det är ett tecken på att det händer mycket – att det är gott om liv och rörelse”

LARS ELMBORG (KD), ORDFÖRANDE I HÖGSBY BOSTADS AB

– Man vill se många byggkranar i ett samhälle. Det är ett tecken på att det händer mycket – att det är gott om liv och rörelse, säger Lars Elmborg.

Efter att de sista husen hade byggts för drygt 30 år sedan hände det i stort sett inget alls på byggfronten i Högsby, fastslår han.

”Fick inte kosta något”

– Med en pensionerad bankdirektör som vd för ett bostadsbolag, ja, då händer det inte mycket. Det fick inte kosta något. Det skulle sparas så mycket som möjligt. När jag kom in i bolaget, så bytte vi ledning. Jag rekryterade Richard Gustafsson från Uppvidingehus. Nu är han både vd för bostadsbolaget och kommunchef i Högsby, säger Lars Elmborg, som även kan stoltsera med 24 färdigställda lägenheter vid södra delen av Storgatan, i området Bostället.

Det är ett SBO-projekt (SBO = Statens Bostadsomvandling AB) som har kostat omkring 30 miljoner kronor. Staten har betalat.

– Två fastigheter med ettor, tvåor och treor förvandlades till ett 65 plus-boende med enbart tvåor.

– Staten äger huskropparna. Men kommunen kommer att kunna köpa tillbaka dem för en billig peng sedan, till ett nerskrivet värde. Det rör sig om en bråkdel av vad det kostade att göra i ordning dem, säger Lars Elmborg, som berättar att ett SBO-projekt är på gång i Kvillgården också.

– I delar av den – inte hela. En del ska vi riva – och i en del ska vi ha dagis och annan verksamhet.

Gamla skolan är ytterligare ett exempel på ett ställe där lägenheter har tillkommit.

”Det var ett himla liv om det i förra valrörelsen”

– Den ville de riva. Det var ett himla liv om det i förra valrörelsen. Det hade varit synd. Nu har vi gjort om den – och i dag finns det fem lägenheter där. En sjätte är på gång. Och missionskyrkan köpte vi för att komma åt mark till ett annat projekt. Men kyrkan ska vara kvar – församlingen hyr den på ett långtidskontrakt.

Tillbaka till Långgatan.

– Här stod det lite halvdana hus tidigare. Min strategi är att vi löser in dåliga hus – med centralt läge – och river dem. Så vi har rivit huset som stod här.

Vill bo centrumnära

– När vi frågar dem som vill hyra av oss, många av dem är äldre som går med rullator, så säger de att de vill bo centrumnära – på platt mark, nära affärer. De vill således inte bo på andra sidan av samhället, där det finns stora uppförsbackar. Här, i det här området, har vi inga backar över huvud taget.

”Vi försöker producera så bra hus som möjligt – så billigt som möjligt”

– Vi försöker producera så bra hus som möjligt – så billigt som möjligt. Vi har fått låna ritningar, och grejer. Husen som vi bygger nu finns redan, i en annan upplaga, i Uppvidinge kommun. Det innebär att vi inte behöver lägga en massa pengar på arkitektritningar. Vi har även kunnat se färdigbyggda hus innan vi började bygga dem. Vi vet dessutom vad de kostade för ett eller två år sedan.

Blandningen är viktig i sammanhanget, understryker Lars Elmborg.

Traditionella hyreshus kompletteras med markbostäder, där det finns två eller tre eller fyra lägenheter per hus.

– Och alla får en liten täppa. De har dessutom producerats till en mycket bra peng.

”Vi måste ha fina och nya lägenheter”

– Vi måste ha fina och nya lägenheter. Ett hyreshus överlever i 100 eller 150 år. Det innebär att man måste bygga ett visst antal lägenheter varje år, i och med att man någon gång måste börja riva i andra änden – då de husen är för gamla. Har man 100 hus, så måste man riva ett per år. Har man mellan 200 och 250 hus, så måste man riva fler. Eller helrenovera dem, som vi gjorde med hjälp av Statens Bostadsomvandling.

Flyttkarusell

– Meningen med allt detta är att vi ska få i gång en flyttkarusell. Det finns fina hus som börjar stiga i pris. Har man ett sådant, så flyttar man ju inte därifrån för att flytta in i ett fallfärdigt hus någonstans – som någon köpte för 30 år sedan, utan att slå i en spik. Där vill inte folk bo. Nu finns det inga tomma lägenheter – men tomma, dåliga lägenheter är inget alternativ. Då måste man bygga nytt, säger Lars Elmborg.

De äldre invånarna – som är vana vid att bo fint – ska lockas över till de nyproducerade lägenheterna.

Kan pendla till Scania

– Då säljer de sina villor. Och förhoppningsvis köper barnfamiljer från Oskarshamn dem. Husen här kostar en tredjedel av vad de kostar i Oskarshamn. Då kanske de väljer att pendla till sitt arbete på Scania.

– Den borgerliga alliansen har genomfört flera viktiga satsningar. Avdelningarna på Lillebo förskola i Högsby är upprustade. Vi har även byggt en ny avdelning – och gjort om hela utemiljön. Det finns flera fina förskolor i kommunen. Kötiden ligger på en dag eller någon vecka. Det är ingenting.

”Flyttar du från Oskarshamn, så kan vi lösa två saker åt dig”

– Flyttar du från Oskarshamn, så kan vi lösa två saker åt dig. Du kan bo här till ett vettigt pris, där du kan meka själv med huset. Och vi kan lösa det här med förskolan. Och vi arbetar för att få en så bra grundskola som möjligt. Heléne (Danielsson, som är kristdemokrat och ordförande i utbildningsutskottet, som ligger under kommunstyrelsen i Högsby) jobbar intensivt med den frågan. Det är viktigt.

För Kristdemokraterna är det betydelsefullt att förskolan och ettan, tvåan och trean i grundskolan finns kvar i kommunens småorter (Ruda, Fagerhult, Fågelfors och Berga).

”Socialdemokraterna vill lägga ned alla skolor i ytterområdena, för att i stället satsa på en centralskola i Högsby”

– Där är vi överens med våra alliansvänner i Centerpartiet och Moderaterna. Socialdemokraterna, däremot, vill lägga ned alla skolor i ytterområdena, för att i stället satsa på en centralskola i Högsby. Det är kanske rationellt, men inte så jätteroligt för de små barnen som exempelvis ska åka mellan Fagerhult och Högsby.

– Den näst största skolan i kommunen ligger i Ruda – där har vi ett mellanstadium också. Vi får se hur länge det håller. Det måste förstås bo familjer med barn i de mindre samhällena för att vi ska kunna ha kvar skolorna i småorterna. Men grundförutsättningarna finns för att bo i vår kommun.

Nybyggda

– Alliansen har också satsat enormt mycket på äldreboendena. Vi har ett i Fagerhult och ett i Högsby. De är helt nybyggda. Då har vi täckt in hela åldersspannet – men i mitten finns det en lucka. Vi har ingen fritidsgård, eller sporthall. Vi har i stället en gammal gymnastiksal med felaktiga mått på Fröviskolan i Högsby. Den byggdes på 60-talet och det är ingen sporthall. Den är till för skolan – punkt.

– Den har dessutom varit överbelastad under en längre tid. Den ska bara vara till för skolelever, anser jag. Inget annat. Möjligtvis kan man lägga till lite tennisspelande på helgerna och kvällarna. Men vi behöver en sporthall. Då skulle vi kunna kombinera en sporthall, med riktiga mått, och en ungdomsgård/samlingslokal. Den vill vi ha i närheten av hockeyrinken i Hanåsa-området.

Man skulle kunna ha jätteportar på ena gaveln, poängterar Lars Elmborg.

– Då kan man ha både konserter och utställningar i hallen. Flexibiliteten är viktig. Sedan kan man ha ungdomsgården i andra änden. Sporthallar är höga, vilket innebär att vi skulle kunna ha en klättervägg också – för att nämna ett exempel. Det vore fint med ett kafé också, så att vi får lite liv och rörelse. Det är viktigt att ungdomarna får något att göra. Vi tycker att det segmentet fattas här i Högsby. Och man ska vara rädd om föreningslivet.

Lars Elmborg lyfter även fram det stora motorintresset bland ungdomarna.

– Den delen skulle man kanske också kunna få in, så att motorburen ungdom kan meka under ledning av någon handledare och duktiga bilmekaniker.

”Vi ser gärna lokalanställda poliser, på grund av att staten inte klarar av uppgiften”

Vilka är Kristdemokraternas viktigaste valfrågor i kommunen?

– Bygga ska vi göra. Och det gör vi. Och sporthallen har vi pratat om.

– Sedan vill vi hemskt gärna förbättra tryggheten. Vi ser gärna lokalanställda poliser, på grund av att staten inte klarar av uppgiften. Men på senare tid har man ju i alla fall förbättrat polisnärvaron. Helt plötsligt ser vi polisbilar här – för första gången på tio år.

– Vi hoppas på en fortsättning när det gäller den trenden, säger Lars Elmborg.

Han framhåller också att han är nöjd med den politiska dialogen i kommunen.

– Samtalsklimatet är bra. Alla har fattat att vi måste ha en budget som är någorlunda i balans.

”Vi har inga jätteindustrier här – men det är en bra bostadskommun”

Varför ska man flytta till Högsby kommun?

– Vi har inga jätteindustrier här – men det är en bra bostadskommun.

En pendlingskommun…

– Ja, en förort till Oskarshamn. Lite så…

– Det är rätt så bra. Sedan försöker vi förstås satsa på företagsfronten. Men det är väldigt svårt för små kommuner att få företag till orterna. Det är en dragkamp.

Hur ser du på den kommande mandatperioden?

– Vi måste bli fler. Det är viktigt att öka invånarantalet. Då måste vi ha något att erbjuda – annars flyttar ingen hit.

Vill ni ha sänkt, höjd eller oförändrad kommunskatt?

– Skatten ska vara så låg som möjligt. Man kan inte ha högst skatt och sämst service. Vi har höjt skatten en gång, och vi kommer kanske inte att kunna sänka den. Men vi ska i alla fall inte höja den. Vi kan inte ha särskilt mycket högre skatt än kommunerna i närområdet. Vi måste ha ungefär samma skattenivå som de har i Kalmar, Västervik och Oskarshamn.

”I normalfallet hade man lagt länssjukhuset i Oskarshamn – i och med att Oskarshamn ligger i mitten. Sedan kunde de haft en liten stuga på torget i Kalmar och en i Västervik, för plåsterutdelning”

Hur ser ni på Oskarshamns sjukhus?

– Det värnar vi om. Det är väl majoriteten i Kalmar som inte vill ha ett sjukhus i Oskarshamn. I normalfallet hade man lagt länssjukhuset i Oskarshamn – i och med att Oskarshamn ligger i mitten. Sedan kunde de haft en liten stuga på torget i Kalmar och en i Västervik, för plåsterutdelning.

– Nu har man i stället ett länssjukhus i Kalmar – och ett alternativt länssjukhus i Västervik. Och då finns det inga pengar till satsningar i Oskarshamn, trots att jobben och kärnkraften finns där. Det vore svårt att lägga ned ett sjukhus i Oskarshamn, tycker jag.

Borde politikerarvodena sänkas i kommunen?

– Den frågan är dum. Vi kan ta bort ersättningen helt och hållet – och då får vi ett gäng med pensionärer som styr alltihop. Vill man ha in yngre personer, så måste de naturligtvis få ersättning. Och vi har bara en heltidsarvoderad politiker i kommunen (kommunstyrelsens ordförande).

Hur går det i valet?

– Det vet vi inte. På riksnivå går det naturligtvis bra. Jag tror på ett regimskifte, säger Lars Elmborg.

Personligt / Lars Elmborg

Ålder: 66 år.

Bor i: Högsby. Har en son och en lägenhet i Stockholm. ”Jag har även ett hus i Mönsterås och ett hus i Ydre kommun (i Östergötlands län). Min pappa hade det huset – vi renoverar det nu. Det ligger jättefint vid en sjö”, berättar Lars Elmborg.

Född och uppvuxen i: Högsby.

Utbildning och jobb: Gick tandläkarprogrammet på Karolinska Institutet i Stockholm. Drev Elmborgs Tandvård i 28 år.

Nuvarande uppdrag: Kommunfullmäktigeledamot, ordförande i Högsby Bostads AB och ordförande i den ekonomiska föreningen Coop Oskarshamn med omnejd.

Fritidsintressen: Jakt, fiske, friluftsliv och skog. ”Jag har en skogsfastighet i Bockara.”

”Dagens Industri är helig”

Läser helst: ”Dagens Industri är helig. Den läser jag varje dag. Jag läser även ATL (Lantbrukets Affärstidning).”

Tittar helst på: ”Nyhetsprogram.”

Lyssnar helst på: ”Radion i bilen.”

Favoritmat: ”Får jag välja blir det skaldjur. Gärna kräftor.”

”Jag dricker inte speciellt mycket sprit. Har inte tid med det. Jag måste köra bil hela tiden, så det fungerar inte”

Dricker helst: ”Pepsi Max. Jag dricker inte speciellt mycket sprit. Har inte tid med det. Jag måste köra bil hela tiden, så det fungerar inte.”

Favoritlag inom sportens värld: ”IK Oskarshamn, HV71, Växjö Lakers, Kalmar FF och Högsby IK. Men jag är inte jättesportintresserad.”

Husdjur? ”Nej, jag har inga egna husdjur – men jag gillar hundar.”

Favoritfärg? ”Grön och blå.”

Vad gör du helst en ledig dag? ”Det beror på vilken årstid det är. Det kan bli skog och jakt – och det kan bli båt och bad.”

Hur mycket sover du? ”Det blir nog sju timmar per natt, i snitt.”

Vilket förhållande har du till sociala medier? ”Jag tillhör fel generation. Jag skriver aldrig något där. Jag är inte intresserad.”

Om du var tvungen att gå med i något annat parti, vilket skulle du då välja? ”Ingen har lyckats tvinga mig till något hittills, så jag tror inte att det går. Nej, jag har ingen aning. Jag har valt Kristdemokraterna.”

Vilken relation har du till invånarna i kommunen? ”Jag har en bra relation med de flesta. Jag är ju härifrån och känner därmed många.”

Favoritårstid? ”Sommaren.”

Favoritställe i kommunen? ”Aboda.”

Vad skrattar du åt? ”Jag var på Fredriksdalsteatern i Helsingborg i sommar, och såg uppsättningen av Pang i bygget. Det var roligt. Då skrattade vi.”

Tror du på Gud? ”Det är viktigt att kyrkan har en plats i samhället”, säger Lars Elmborg.

Lars Elmborg, etta på Kristdemokraternas fullmäktigesedel i Högsby kommun
Lars Elmborg (KD). Foto: Peter A Rosén
På lördagen pratade Lars Elmborg om jakt- och landsbygdsfrågor med landsbygdsministern, Anna-Caren Sätherberg (S). Foto: Privat
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS