Arbetsförmedlingen flaggar för kraftig minskning av sommarjobb

Arbetsförmedlingen flaggar för kraftig minskning av sommarjobb

2021-02-18 0 av Annicka Gunnarsson

SVERIGE

Arbetsförmedlingen informerar i ett pressmeddelande om att antalet anmälda sommarjobb på Platsbanken har minskat kraftigt i spåren av pandemin. Men det finns jobb att söka, allra flest inom vård och omsorg.

Pandemin påverkar stora delar av arbetsmarknaden. Som väntat minskar antalet anmälda lediga sommarjobb på Platsbanken i samtliga län, undantaget Västmanland. Det är 12 800 färre utannonserade sommarjobb i december 2020 och januari 2021 än för ett år sedan.

Många väntar med rekrytering

– Det är fortfarande långt till sommaren. Med tanke på att arbetsgivarna inte vet vad som kommer att hända med restriktioner kopplade till pandemin kan man tänka sig att de väntar in i det längsta med rekrytering av andra typiska sommarjobb så som inom hotell, restaurang och annat kopplat till turism, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Hög efterfrågan inom vård och omsorg

Särskilt tydlig är minskningen i de branscher där också varslen varit stora, som inom hotell- och restaurang och turism. Nedgången syns även i andra branscher. Men det är fortsatt hög efterfrågan på personal inom vård och omsorg. Osäkerheten gör att efterfrågan kan förändras framöver så det gäller att fortsätta jobbsökandet även om det kan vara tufft just nu. Det kan komma fler jobböppningar närmare sommaren.

– Platserna inom vård och omsorg fortsätter att dominera, i år ännu tydligare än tidigare år. Äldreomsorgen och vården står aldrig still och personalen som arbetar nu behöver semester, säger Johan Eklöf.

Digitala rekryteringsträffar

Pandemin och tillhörande restriktioner gör att Arbetsförmedlingens rekryteringsträffar arrangeras digitalt. En stor fördel med det är att arbetssökande kan delta oavsett var i landet de befinner sig.

En digital rekryteringsträff innehåller företagspresentationer och live-tv samt snabbintervjuer där arbetsgivare och arbetssökande kan träffas på ett enkelt och säkert vis.

De digitala rekryteringsträffarna sker på Arbetsförmedlingens hemsida.

Vanligaste yrkena bland anmälda sommarjobb dec 2020-jan 2021

  1. Undersköterskor (hemtjänst, äldreboende m. fl.)
  2. Vårdbiträden
  3. Vårdare, boendestödjare
  4. Kriminalvårdare
  5. Undersköterskor (vård- och specialavdelning och -mottagning)

FOTO: ARBETSFÖRMEDLINGEN