Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

”Återigen lämnas den regionala kulturen helt och hållet utanför”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

KALMAR LÄN

När kommer regeringens krisstöd till landets länsmuseer?

Den frågan vill Jonas Hellberg (S) ha svar på.

Han är ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd.

Regeringen presenterade idag ett ekonomiskt stödpaket på 319 miljoner kronor, som ska gå till statliga kulturinstitutioner som drabbats av cornapandemin.

Länsmuseerna är missnöjda och undrar när staten ska ta ansvar för den regionala kulturens svåra ekonomiska situation.

”Står inför uppsägningar”

– Det är förstås välkommet att regeringen ger kompensation till de statliga museerna. Men återigen lämnas den regionala kulturen helt och hållet utanför. Vi omfattades inte heller av regeringens tidigare stöd på 500 miljoner. Våra museer står inför uppsägningar på cirka 100 personer. Håller coronapandemin i sig till årsskiftet kommer vi dessutom att ha tappat tre miljoner besökare. Staten måste ta sitt ansvar för att det ska finnas regionala museer även efter pandemin, säger Jonas Hellberg i ett pressmeddelande.

– Länsmuseerna framförde detta även direkt i ett möte med kulturdepartementets statssekreterare idag.

– Sveriges 24 länsmuseer hade det ekonomiskt besvärligt redan innan pandemin. Inför 2020 planerade vart tredje museum att varsla personal under året. På tio år har länsmuseerna gått från att ha 1 900 anställda tillsammans till att nu vara 1 600. Skälet till detta är i huvudsak att statens uppräkning av de åriga anslagen har varit mycket låga. Nu är prognosen att ytterligare 100 anställda riskerar att sägas upp på grund av corona om inte huvudmännen, regionerna och staten, tar sitt ansvar.

”Brakförlust”

– Många länsmuseer står inför en brakförlust. Håller besökssiffrorna i sig så kommer länsmuseerna att tappa 75 procent av besökarna, säger Jonas Hellberg. Länsmuseerna har cirka 4 miljoner årliga besökare. Står sig april månads besökssiffror året ut handlar det om ett totalt tapp på omkring 3 miljoner besökare som i sig leder till stora intäktsbortfall.

– Regionerna och regeringen måste ta sitt ansvar. Länsmuseerna måste skyndsamt ges ett ekonomiskt stöd för att överleva pandemin. Jag menar att själva grunden för ett levande kulturarvet i hela landet annars är hotat, säger Jonas Hellberg.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS