”Att ställa in mötet är inte ett beslut som jag ställer mig bakom”

”Att ställa in mötet är inte ett beslut som jag ställer mig bakom”

2020-05-11 Av av Peter A Rosén

Annons McDonalds Big Mac 35 kr

OSKARSHAMN

Under coronakrisen borde Oskarshamns kommun ha fler socialnämndssammanträden – inte färre.

Det anser Leif Axelsson (SD), som är ledamot i nämnden.

Vår tidning berättade tidigare i dag att socialnämndsmötet som skulle ha hållits den 27 maj är inställt (läs separata artiklar).

– Att ställa in mötet är inte ett beslut som jag ställer mig bakom. Vi borde ha fler möten – inte färre, med tanke på coronakrisen. Vi politiker i nämnden måste få en möjlighet att ställa frågor. Och då krävs det att man träffas. Vi vill veta hur de äldre har det. Vi vill veta hur de anhöriga har det – och vi vill veta hur personalen har det, säger Leif Axelsson.

”Måste få ställa frågor”

– Det räcker inte att socialchefen skickar ut information om den nuvarande situationen. Vi vet redan att personalen är fantastisk och att det inte finns några coronasmittade på våra äldreboenden. Vi vet också att hemtjänsttagare har blivit smittade.

– Vi måste få ställa frågor. Det är politikerna som är ytterst ansvariga för verksamheten. Och därför krävs det att man har socialnämndsmöten. Jag är tveksam till om nämndens presidium hade rätt att ta det här beslutet om att ställa in sammanträdet. Jag ska ta upp frågan i arbetsutskottet på onsdag, säger Leif Axelsson.

Lukasz Czarnowski (L) är också ledamot i socialnämnden.

”Vi inom Liberalerna är väldigt kritiska och upprörda. Att ställa in mötet är ett felaktigt beslut, anser vi. Att hänvisa till kommunens hemsida håller inte. Den informationen är inte tillräcklig. Vi politiker måste få en möjlighet att ställa viktiga frågor”, säger han till vår tidning på måndagskvällen.

”Extraordinära omständigheter”

”Att det skulle vara för få ärenden köper vi inte heller. Det är 13 punkter som har förberetts. Och även om vi bara hade covid-19 på dagordningen, så är det fullt tillräckligt för att ett sammanträde ska hållas. Det är ytterst extraordinära omständigheter”, säger Lukasz Czarnowski, som dessutom understryker att även aprilsammanträdet var inställt.

Man kan inte, mitt under brinnande kris, låta tre månader gå utan att man håller ett enda sammanträde, betonar han.

Han undrar vad som är den verkliga bakgrunden till beslutet om det inställda maj-mötet.

”Var kan man ställa frågor?”

”Varför kan inte demokratiska institutioner fungera när restauranger, frisörsalonger och skolor är öppna? Var kan man ställa frågor om hur äldreomsorgen, med flera, klarar den pågående coronakrisen?”

”Vilken lag tillåter att man permitterar förtroendevalda från sina uppdrag? Socialnämnden har inte haft sammanträde på två månader och nu blir det en månad till. Under sådana omständigheter som vi har nu, så ska vi träffas oftare, anser jag”, säger Lukasz Czarnowski.

”Man ställde in sammanträdet i april. Samtidigt kunde man anordna ett extrainsatt socialnämndsmöte med kort varsel när majoriteten behövde extra tid för en intern diskussion kring äldreboendenedläggning.”

Oskarshamns-Nytt kontaktar även Magnus Larsson (C) under måndagskvällen.

”Sällan av godo”

”Centerpartiet har ingen ledamot i socialnämnden och vi har heller inte kunskapen om vad som är de exakta skälen bakom att mötet ställs in, därför vill vi inte uttala oss i just detta specifika ärende.”

”Generellt är dock vår inställning att inställda möten sällan är av godo, framför allt inte i tider som den vi nu befinner oss i, med de utmaningar för verksamheterna som det innebär. I bland kan det dock finnas goda skäl att ställa in ett möte, det kan exempelvis bero på för få ärenden eller en hög arbetsbelastning på tjänstemännen”, säger Magnus Larsson.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Leif Axelsson (SD) är ledamot i socialnämnden. FOTO: PETER A ROSÉN
Magnus Larsson (C). FOTO: PETER A ROSÉN
Dela gärna artikeln: