Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Avgift införs på offentliga toaletter i stan

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Nu har kommunen tröttnat på den ständiga vandaliseringen på de offentliga toaletterna i Oskarshamn.

Det är alltjämt gratis att gå på dem.

Men toaletterna kommer att avgiftsbeläggas inom kort. Tekniska nämnden ser det som en nödvändig åtgärd.

Det handlar om de offentliga toaletterna som ligger i stadsparken och vid Coop. De är låsta på nätterna – men skadegörelseproblematiken har ändå eskalerat.

– Vandaliseringen på toaletterna kostade minst 100 000 kronor, totalt med städning och allt, under 2019. Nu senast hade man eldat inne på handikapptoaletten vid Coop. Jag blir så oerhört ledsen. Vi behöver pengarna till annat. Människor som är inne i centrum och handlar, exempelvis, ska kunna gå på en toalett, säger tekniska nämndens ordförande Yvonne Bergvall (S).

– Jag får erkänna att jag har varit naiv. Jag trodde att kommuninvånarna skulle uppskatta de avgiftsfria toaletterna – och det tror jag att de flesta gör. Men det är tyvärr inte längre möjligt att låta det vara gratis, med tanke på den skadegörelse som vi har.

Yvonne Bergvall berättar att en kostnad på fem kronor per toalettbesök kommer att införas inom kort.

– Och vi kommer att använda oss av sms-betalning. När man har betalat, så får man en kod som man knappar in för att komma in på toaletten.

Men hur blir det för människor som inte har en mobiltelefon?

– För dem är det tyvärr inte möjligt att använda de offentliga toaletterna framöver. Vi har tittat på flera olika alternativ – och vi fastnade för den här modellen.

– I Helsingborg har man haft det här upplägget länge – och där har man blivit av med skadegörelsen totalt. De säger att det här var det bästa som de har gjort. Jag var nog den siste som ville införa avgifter – men vi kan inte hålla emot längre.

När införs avgiften?

– Så fort som möjligt. Jag kan tänka mig att vi har det på plats i mars.

Var det en enig nämnd som tog det här beslutet?

– Ja.

Yvonne Bergvall berättar att skadegörelsekostnaderna på fastighetssidan landade på 360 000 kronor förra året. För ett par år sedan låg kostnaden på 1,5 miljoner kronor.

Renoveringen på Vallhallaskolan i Oskarshamn blir åtta miljoner dyrare än väntat.

– Det är, generellt sett, oerhört trångt på skolorna och förskolorna. Vi har aldrig haft så många barn som vi har nu. Det finns ett behov av att bygga ut Vallhallaskolans matsal. Det är viktigt att det finns så pass mycket utrymme för våra barn när de äter, att de upplever att det är en lugn miljö. Från början hade vi planerat åtgärder som var kostnadsberäknade till 4,2 miljoner kronor. Men sedan, efter samtal med skolan, så kom det till mer – två klassrum, ett grupprum och en ny kappentré. Så det handlar inte längre om en liten utbyggnad av matsalen. Därav denna kostnadsfördyring.

Totalkostnaden landar således kring 12 miljoner kronor. Nu informerar tekniska nämnden budgetberedningen och kommunstyrelsen om de förändrade förutsättningarna.

– Antingen får man bestämma sig för att enbart flytta ut en vägg – eller så får man tillskjuta mer pengar. I nuläget finns det bara 4,2 miljoner kronor i budgeten för det här, säger Yvonne Bergvall.

*********************************************

Tekniska kontoret gjorde ett sammanlagt plusresultat på cirka 600 000 kronor förra året.

Och det är främst kost- och städsidan som har fått pengar över.

– Och pluset är egentligen på kostområdet. Det är jätteviktigt att poängtera att vi inte gör pluset för att vi har hållit igen på maten. Vi gör det för att vi har stora problem med att få tag i personal. Vi har många vakanser. Vi behöver både kockar, kokerskor och kökspersonal. Det är tre yrkesområden som finns bland de mest efterfrågade grupperna på Arbetsförmedlingens listor.

– I höstas var det bara tre elever som sökte till Oscarsgymnasiets restaurangprogram. Det gör det tuffare för oss. Tidigare har vi haft en naturlig rekrytering därifrån, säger Yvonne Bergvall.

– Har vi vakanta platser för länge, så kommer det att påverka våra sjuktal. Här har vi nämligen de tyngsta lyften. Vi har tvingats köra med underbemanning i köken vid vissa tillfällen.

Yvonne Bergvall berättar att man ser över möjligheten att vidareutbilda befintlig personal.

– Under en period fick vi in tillskott från restaurangbranschen. Men det finns inte mer att hämta där. Problemet är att det ser ungefär likadant ut i hela Sverige. Det vore önskvärt om skolan kunde vara tydlig med att det här är en framtidsbransch, där man kan få jobb. 

Yvonne Bergvall säger också att hon har informerat kommunstyrelsen om varför tekniska nämnden redovisar ett plusresultat på kostsidan.

– Så att man inte tror att man kan gå in och spara pengar.

*********************************************

Snösvängen blev inte speciellt dyr för tekniska kontoret under 2019.

– Jag har haft det här uppdraget sedan 2011 – och jag trodde inte att jag skulle få vara med om att klara budgeten för snöröjningen under något år. Men nu har jag fått uppleva det. Vi höll oss inom budgetramarna förra året, säger Yvonne Bergvall.

**********************************************************************************

I morgon, torsdag, ska Yvonne Bergvall (S), i rollen som politiker, hoppa in och jobba en hel dag på Rödsleskolan.

– Jag ska laga mat, baka och prata med elever och lärare.

– Tyvärr hinner jag inte prata så mycket med vår personal ute i verksamheterna. Det blir mest att jag pratar med personalen som finns här på tekniska kontoret. Därför har jag bestämt mig för att vara med och jobba på två högstadieskolor. Först på Rödsleskolan – och sedan på Kristinebergskolan den 26 februari.

– Jag ska vara på två förskolor också.

Tanken är att Yvonne Bergvall ska berätta om sina verksamhetsbesök i tekniska nämnden framöver.

Har du varit ute och jobbat i verksamheterna tidigare?

– Ja, jag var ute med sopbilen och jobbade en dag – men det är ett tag sedan.

När det gäller gång- och cykelvägar, så är det dags för Stångehamn i år.

– Vi har en hel del permanentboende, med barn, där ute, konstaterar Yvonne Bergvall.

Bland pågående gatuprojekt finns färdigställandet av parkeringen vid Coop (rivningen av Jojjes).

Råssvik badplats, utanför Kristdala, kommer att få fem solstolar för sammanlagt 48 000 kronor av kommunen lagom till sommaren. Det kommer att stå ”Kristdala” på dem – och de är så pass tunga att det inte går att stjäla dem.

Tidigare har Figeholm och Påskallavik samt stadsparken i Oskarshamn fått solstolar, med respektive ortsnamn på.

Kommunen är nästan färdig med vatten- och avloppsprojektet i Dragskär (kostnad: cirka 30 miljoner kronor). Det man väntar på är el, till pumpstationerna, från Oskarshamn Energi.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

redaktionen@oskarshamnsnytt.se

072-277 89 77

yvonnebergvall004.png

 Det går inte längre att ha avgiftsfria offentliga toaletter, konstaterar tekniska nämndens ordförande Yvonne Bergvall (S).

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS