Barn och ungdomar i Oskarshamns kommun kan se fram emot avgiftsfria sommarlovsaktiviteter

Barn och ungdomar i Oskarshamns kommun kan se fram emot avgiftsfria sommarlovsaktiviteter

2022-05-12 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMNS KOMMUN

Oskarshamns kommun satsar totalt 600 000 kronor på avgiftsfria sommarlovsaktiviteter för barn och ungdomar i år.

– Vi har haft avgiftsfria sommarlovsaktiviteter under de senaste åren – och då har vi fått statsbidrag för det. Men vi har ännu inte fått något besked om det kommer något statsbidrag i år eller inte. Då sa vi att vi behöver planeringsförutsättningar – och därför satsar vi pengar lokalt i stället. Vi hade redan 100 000 kronor i budgeten, sedan tidigare, och nu har vi beslutat att skjuta till ytterligare 500 000 kronor, säger bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S) efter onsdagens nämndsammanträde.

Sommarlovsaktiviteterna, som riktar sig till dem som är 6 år och äldre och anordnas under namnet Sommarlovskul, brukar bestå av utomhusbio, dans, laserdom och skaparaktiviteter, med mera, på flera olika platser i kommunen. Programmet är vanligtvis klart lagom till skolavslutningen.

Just nu planeras det för fullt.

– Förra året var det populärt att surfa på SUP-brädor, exempelvis, minns Anton Sejnehed.

Barnen och ungdomarna kan ta sig till aktiviteterna med hjälp av de avgiftsfria sommarlovskorten inom kollektivtrafiken, som den politiska majoriteten tog beslut om tidigare i år.

Anton Sejnehed berättar också att bildningsnämnden går mot ett ekonomiskt nollresultat i år, enligt den senaste prognosen.

– Vi har ett överskott i dag. Och som det ser ut i dagsläget kommer vi att hålla budgeten.

Bildningsnämnden har fått 1,8 miljoner kronor av fullmäktige i år – nämnden fick ta med sig överskottet från förra året.

Överskottet kommer att användas som en buffert, en reserv som kommer att användas senare i år.

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln: