Bättre arbetskläder till personal inom förskola, förskoleklass och grundsärskola

Bättre arbetskläder till personal inom förskola, förskoleklass och grundsärskola

2021-03-03 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Oskarshamns kommun arbetar för att minska skillnaden mellan mans- och kvinnodominerade yrken.

Nu sjösätts en satsning som ger medarbetare inom förskola, förskoleklass och grundsärskola arbetskläder som är lämpliga för verksamheten.

Varje medarbetare inom verksamheterna ska ha regnkläder, vinterjacka, vinterbyxor, jeansskjorta, byxor, pikétröja, hoodie, t-tröja samt stövlar eller kängor.

I dagsläget är det olika saker som saknas, beroende på vilken verksamhet det handlar om, men varje verksamhet kommer att få de delar som saknas.

Majoritetspartierna i kommunen – Socialdemokraterna och Moderaterna – skriver om detta i ett pressmeddelande på onsdagen.

”Den senaste skatteunderlagsprognosen visar att Oskarshamns kommun får mer pengar år 2021 än vad som tidigare prognoser visat på. Det beror främst på att Oskarshamns kommun har blivit fler invånare, att regeringen har höjt de generella statsbidragen och att antalet arbetade timmar i landet 2020 blev fler än vad man vågade tro på. Det förbättrade underlaget innebär att vi nu föreslår en tilläggsbudget för 2021 där vi gör en rad satsningar. Nu presenterar vi en av satsningarna”, skriver partierna.

”Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare och stimulera till mer utevistelse”

ANTON SEJNEHED (S), ORDFÖRANDE I BILDNINGSNÄMNDEN

– Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare och stimulera till mer utevistelse. Rätten till arbetskläder är också en fråga om jämställdhet. Därför känns det nu roligt att meddela att vi under 2021 kommer att satsa 1,3 miljoner kronor på arbetskläder till medarbetare i förskolan, fritidshem, förskoleklass och grundsärskolan, säger bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S). (Bilden)

”Fått arbeta hårt”

– Under pandemin har våra medarbetare fått arbeta hårt och det har varit många utmaningar med att ställa om undervisningen. Arbetet med att ställa om till distansundervisning har varit ansträngande för såväl lärare som elever. En konsekvens av arbetet med att ställa om verksamheten är att våra medarbetare har arbetstid som vi inte har kunnat kompensera med ersättning eller med ledighet. Eftersom vi idag inte ser hur det ska vara möjligt att ta ut timmarna i ledighet så väljer vi att kompensera dessa medarbetare med ersättning. Utformningen av ersättningen kommer att beslutas efter dialog med de fackliga organisationerna. Vi beräknar att satsningen kostar 1,2 miljoner kronor, säger Carina Lind (M), förste vice ordförande i bildningsnämnden.

ARKIVFOTO

PETER A ROSÉN

Dela gärna artikeln:

Annons: Hela Sverige ska leva Oskarshamn