Beskedet: Hultgården/Charlottagården i Misterhult kommer att återöppnas

Beskedet: Hultgården/Charlottagården i Misterhult kommer att återöppnas

2021-11-07 Av av Peter A Rosén

Annons: Nationaldagen 6 juni

MISTERHULT

Hultgården/Charlottagården i Misterhult kommer att återöppnas.

Det berättar Anton Sejnehed (S) och Andreas Erlandsson (S) efter den lokala folkomröstningen, där Ja-sidan vann.

Enligt det preliminära slutresultatet fick Ja-sidan 53,9 procent – och nej-sidan fick 42,7 procent.

Anton Sejnehed (S) och Andreas Erlandsson (S) kommenterar resultatet gemensamt i ett e-postmeddelande till Oskarshamns-Nytt på söndagskvällen:

”Vi har stor respekt för det arbete som engagerade människor har lagt ner under den här tiden. Nu har vi ett tydligt valresultat, även om vi hade önskat ett högre valdeltagande. Folkomröstningen är rådgivande och vi från Socialdemokraterna kommer som vi har lovat följa resultatet. Valresultatet innebär att vi nu kommer ta fram ett förslag på uppdrag till socialnämnden att första kvartalet 2022 öppna äldreboende i Misterhult. För att finansiera öppnandet kommer vi också föreslå en skattehöjning. Vi kommer föreslå kommunfullmäktige att ta beslut i frågan den 15 november”, skriver de.

Andreas Erlandsson (S), kommunalråd i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén
Anton Sejnehed, ordförande för Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

I Oskarshamns kommun styr Socialdemokraterna tillsammans med Moderaterna. Kommunalrådet Lucas Lodge skriver så här i en kommentar till vår tidning:

”Jag har inte sett några slutgiltiga siffror – men som det ser ut nu, så blir det ett ja till att öppna. Som jag har sagt tidigare så är min ambition att följa folkomröstningen – blir det ett ja så öppnar vi upp boendet. Invånare i kommunen har haft möjlighet att gå och rösta i denna fråga. Är det ett lågt valdeltagande så tycker jag att det är mycket olustigt, för vi har försökt att informera om vad folkomröstningen innebär. Jag tycker att det har varit tydligt att vi inte har någon finansiering till detta boende i dagsläget. Vi har en socialförvaltning som går med stort underskott. Nedläggningen gjordes inte lättvindigt – men den var med i de effektiviseringar och omstruktureringar som vi har genomfört för att få en ekonomi i balans – och på sikt möjliggöra en skattesänkning i Oskarshamns kommun. Min ambition är inte att höja skatten, som blir det troliga utfallet av att öppna upp detta boende.”

”Vi har en sund kö till våra boenden i dag – 25 personer, varav fem har tackat nej, på grund av att de inte vill ha boendet som de har blivit erbjudna. Fyra av de fem fallen var utanför centrum. Folkinitiativet har lagt ned enormt mycket arbete och engagemang och till och med fått ihop en lista på personer som vill flytta in på boendet. Jag hoppas att jag har fel när jag tror att det kommer att bli svårt att fylla boendena i Misterhult med personer som vill flytta dit”, skriver Lucas Lodge.

Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

Läsarfråga

Vilken ort med särskilt boende skulle du helst vilja bo på när du blir gammal?
960 röster
Dela gärna artikeln med dina vänner: