Yvonne Bergvall (S): ”Jag tvingades avgå”

Yvonne Bergvall (S): ”Jag tvingades avgå”

2023-02-03 Av av Peter A Rosén

Annons: Nationaldagen 6 juni

OSKARSHAMN

Oskarshamnspolitikern Yvonne Bergvall (S) ”avgår som ordförande för Kretslopp Sydost”, skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen.

Enligt partiet valde Yvonne Bergvall att avsäga sig uppdraget i dag.

– Jag har varit ordförande i 1,5 år och hade gärna fortsatt. Efter valet har det blivit en mycket tråkig diskussion och jag väljer därför att avgå från uppdraget som ordförande för Kretslopp Sydost, säger hon, enligt pressmeddelandet.

”Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun beslutade vid sitt medlemsmöte i december att nominera Yvonne Bergvall till ordförande i Kretslopp Sydost”, skriver partiet.

”Har inte ändrat vårt beslut”

– Vi har inte ändrat vårt beslut utan står bakom nomineringen av Yvonne Bergvall som ordförande. Vi bestämmer dock inte själva vem som ska vara Socialdemokraternas kandidat som ordförande, säger Anton Sejnehed, ordförande för Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun.

”Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun är inte nöjda med den process som har varit under hösten”, står det i pressmeddelandet.

”Var inte med”

– Jag hade önskat en större transparens från mina partikamrater i de andra medlemskommunerna så att vi tidigare kunde ha haft samtal om den här frågan och inte hamnat i det här läget. Partikamrater i de övriga medlemskommunerna hade pratat ihop sig om en gemensam kandidat, men vi var inte med i de diskussionerna. Det är olyckligt, säger Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun.

”Aldrig aktuellt”

”Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun vill också markera att en uteslutning av Yvonne Bergvall aldrig har varit aktuellt. Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun kommer i övrigt inte att kommentera frågan om Kretslopp Sydost och ordförandeskapet. Frågor om den fortsatta processen med Kretslopp Sydost hänvisas till den nyvalda socialdemokratiska gruppledaren i Kretslopp Sydost, Maia Dahlberg”, skriver partiet.

ON kontaktar Yvonne Bergvall.

Stämmer det att du valde att lämna ordförandeposten frivilligt?

– Utifrån den situation som uppstod, så gjorde jag det, men indirekt kan man säga att jag tvingades avgå, säger hon.

– Det är tråkigt att det blev så här. Men nu är det som det är – det är inte mer med det.

Vilka var det som tvingade dig att avgå?

– Det finns ingen person som har tvingat mig att avgå. Men jag var inte med på gruppmötet i går – och det hade inte varit möjligt för mig att sitta kvar som ordförande. Jag väljer att avgå – men jag inser också att de hade krävt att jag skulle avgå om jag inte hade gjort det självmant. Så indirekt blev jag tvingad.

Du blev ju faktiskt vald till ordförande för Kretslopp Sydost i god demokratisk ordning. Det måste kännas surt att det ska behöva sluta så här?

– Men med de spänningarna, med två läger, som uppstod på det första direktionsmötet, så känner jag att det inte hade varit bra för Kretslopp Sydost – som har jättemånga arbetsuppgifter framför sig. Och det hade inte varit bra för Socialdemokraterna. Båda delarna är viktiga för mig – så sett ur det perspektivet kan jag lika gärna kliva av och hoppas att det blir bra nu, svarar Yvonne Bergvall.

Men du fortsätter som vanligt med politiken i Oskarshamn (hon är ordförande i fullmäktige och ledamot i kommunstyrelsen)?

– Ja, absolut, det gör jag.

Så någon uteslutning var det aldrig tal om…

– Nej, och man skriver ju i pressmeddelandet att det aldrig har varit aktuellt.

Det var en socialdemokrat i Kalmar som tog upp frågan om uteslutning?

– Ja, i samtal med medier.

Men det finns ju ingen grund för uteslutning. Det förutsätter väl först och främst att ens arbetarekommun inte har fullt förtroende för en?

– Jag kan inte de delarna. Det enda jag vet är att det är partistyrelsen som tar beslut om någon ska bli utesluten. Och det är otroligt ovanligt. Att bli framröstad på ett direktionsmöte kan inte utgöra en grund för uteslutning – det kan jag inte tänka mig. Valet skedde i demokratisk anda.

Är allt det här i grunden en konflikt mellan Oskarshamn och Kalmar? Eller handlade det om att du fick SD-stöd i ordförandeomröstningen?

– Jag vet inte om det är det, men det är klart att det inom hela kommunalförbundet Kretslopp Sydost finns ett misstroende gentemot Kalmar, på grund av att Kalmar kommun tidigare valde att stämma sitt eget kommunalförbund. Det gnager hos folk i direktionen. Det är min personliga bedömning. SKR (Sveriges kommuner och regioner) har sagt att de aldrig har varit med om att någon har stämt sitt eget kommunalförbund.

Kommer du att sitta kvar som vanlig ledamot i Kretslopp Sydost?

– Jag kommer att lämna helt och hållet. Jag kommer inte att sitta kvar. Jag lämnar in min avsägelse på måndag.

Vem från Oskarshamn kommer att ersätta dig?

– Det vet jag inte. Det har jag inte en aning om.

Men det blir en socialdemokrat såklart?

– Ja, det blir det – eller om man väljer en moderat, i och med att S och M har ett samarbete i kommunen, säger Yvonne Bergvall.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln med dina vänner: