IK Oskarshamn besegrade Frölunda efter förlängning: Blaine Byron gjorde tre poäng i sin SHL-debut

Ishockey SHL

IK Oskarshamn – Frölunda 5–4, efter förlängning (1–1, 2–1, 1–2, 1–0)

Mål, IKO: Blaine Byron 2, Emil Martinsen Lilleberg, Patrik Karlkvist, David Quenneville.

Skott på mål: 25–36

Utvisningsminuter: 8–8

Antal boxplay: 4–4

Tacklingar: 15–16

Tekningar: 26–35

Publik: 2 907 betalande åskådare (Be-Ge Hockey Center i Oskarshamn).

OSKARSHAMN

Blaine Byron gjorde två mål, och spelade tillsammans med Antti Suomela fram till Patrik Karlkvists 4–4-puck i slutet av den tredje perioden, i sin SHL-debut.

– Det känns bra. Det är en bra liga. Det går väldigt snabbt och det är välorganiserat. Ligan har många bra spelare och varenda lag är bra. Vi får se fram emot hårda fajter i varje omgång. Vi har ett bra lag och en skicklig tränarstab, säger han till ON efter IK Oskarshamns 5–4-vinst, efter förlängning, hemma mot Frölunda på torsdagskvällen.

Blaine Byron, IK Oskarshamn
En glad Blaine Byron. Foto: Peter A Rosén

Blaine Byron gjorde 1–0-målet i numerärt överläge, fem mot fyra, i slutet av den första perioden (framspelad av Ahti Oksanen och Juuso Riikola).

– Ja, det var ett powerplaymål. Jag fick en fin passning av Oksanen. Sedan var det bara att försöka hitta nätet, säger Blaine Byron.

Här är Blaine Byrons 1-0-puck på väg in. Foto: Peter A Rosén
Blaine Byron och Myles Powell måljublar. Foto: Peter A Rosén
Myles Powell och Blaine Byron jublar efter att IK Oskarshamns Blaine Byron gjort mål mot Frölunda

I andra perioden satte Blaine Byron 3–2-pucken (assisterad av Jiri Smejkal och Cameron Brace).

– Bra forecheckat av Brace. Jag hade precis kommit in på isen och vi fick ett två mot ett-läge. Och jag hittade en lucka (den välmeriterade målvakten Lars Johansson vaktade Frölundakassen).

27-årige Blaine Byron är ödmjuk och berömmer de fina passningarna som han fick.

”Den studsade in via Karlkvist på något sätt”

BLAINE BYRON OM 4-4-MÅLET

Och 4-4-målet?

– Ja, jag kom återigen in från bänken. Jag fick pucken och passade till Antti (Suomela), som sköt. Sedan såg jag inte hur pucken gick in. Men den studsade in via Karlkvist på något sätt. Vi tar sådana mål också, säger Blaine Byron och skrattar.

Vad säger du om matchen?

– Den var bra. Det var svängigt och starkt av oss att vinna, säger Blaine Byron, som kan konstatera att IKO har tagit idel tvåpoängare hittills (straffseger hemma mot Växjö, förlängningsvinst hemma mot Brynäs och förlängningsseger hemma mot Frölunda).

Poängmaskin

Förra säsongen öste han in poäng i det tyska mästarlaget Eisbären Berlin, som vann DEL. Det blev 42 poäng (18 mål) i grundserien och 14 poäng i slutspelet (fem mål).

– Tyska ligan är också bra, men det är mer organiserat här, säger Blaine Byron, som givetvis är nöjd med sin debut i den svenska hockeyligan.

Myles Powell och Blaine Byron samtalar med varandra under en match mellan IK Oskarshamn och Frölunda
Myles Powell och Blaine Byron pratar med varandra under ett spelavbrott. Foto: Peter A Rosén

”Kul för honom”

MARTIN FILANDER, HUVUDTRÄNARE I IK OSKARSHAMN

– Kul för honom. Han har ju missat hela inledningen. Vi vet att det är en bra hockeyspelare. Han har bra spelsinne och han är duktig på att sniffa upp lägen. Han visade också lite kyla när han fick sina lägen och vågade hålla i pucken någon halvsekund för att öppna lite nät. Otroligt viktigt för oss att vi får ihop fler producerande enheter. Kedjan med Byron, ”Salle” (Johannes Salmonsson) och Powell (Myles) gjorde ett väldigt bra jobb och hjälpte oss i den här matchen, säger IKO:s huvudtränare Martin Filander.

Frölundas tränare Roger Rönnberg och IKO-tränaren Martin Filander på pressträffen efter matchen.

Han konstaterar att det fanns betydligt mer energi i IKO-laget den här kvällen jämfört med hur det såg ut i Örebro i lördags (4-1 till Örebro).

”Bjuds upp till dans”

– Det var dags för revansch. Man vet också att det bjuds upp till dans när Frölunda kommer. Det driver tempo. Det hjälpte oss också, tror jag. Vi bjöd varandra på bra energi och bra kamp.

– Vi fick inte så många puckar på mål under den första perioden. Men vi skapade ganska vassa chanser de få stunderna vi var i anfallszonen. Vi fick inte riktigt snurr på puckspelet – men vi försökte göra rätt grejer. I andra perioden såg det bättre ut. Vi blev bättre på att hålla i pucken i anfallszonen. Vi fick längd på anfallen och kunde såra Frölunda lite grand.

”Oerhört starkt av oss att vi inte gick ner oss”

MARTIN FILANDER

– Två av målen kom ju när vi vann lite kamper också och hade bra positionering. Tredje perioden var tuff – men oerhört starkt av oss att vi inte gick ner oss, säger Martin Filander.

Frölunda vände ett 2–3-underläge till en 4–3-ledning i den tredje perioden.

Men pucken studsade via Patrik Karlkvist och in till 4–4 då uret stod på 18:09.

”Lite tur”

– Vi hade lite tur på en studs, men det behöver man ibland. Stor uppryckning i en tuff och jämn match. Det kunde ha gått lite hur som helst.

I förlängningen dundrade David Quenneville in 5–4 i numerärt överläge, fyra mot tre.

– Det var kul att se honom skjuta dit en riktig raket, säger Martin Filander.

”Det var nog vår sämsta insats defensivt”

ROGER RÖNNBERG, TRÄNARE I FRÖLUNDA

Frölundatränaren Roger Rönnberg är inte nöjd:

– Det var nog vår sämsta insats defensivt, så här långt, tycker jag. Vi tappade tålamodet som vi har haft innan. Framför allt i andra perioden. Vi lät Oskarshamn spela på sina styrkor. De sköljde över oss. Vi släppte in några mål (två) i andra perioden – och det var fullt logiskt. Det förtjänade vi.

”Lite irriterad”

– Vi gjorde dock många bra saker i vårt anfallsspel i första och tredje perioden. Sedan har vi problem med att få dit pucken i powerplay. Det är tråkigt – för det behöver man för att kunna ta ett grepp om en sådan här match.

– Vi får fortsätta att jobba med det. Men, nej, jag är lite irriterad på att vi kom ut som vi gjorde i början av den andra perioden. Det var långt ifrån bra. Den läxan tar vi med oss. Det går inte att spela så slarvigt som vi gjorde där i någon del av en SHL-match. Kanske var det bra, långsiktigt sett, att vi fick oss en näsbränna, säger Roger Rönnberg.

Oskarshamns-Nytts stjärnliga:

*** Blaine Byron. Vilken SHL-debut! Två mål och en målgivande passning. Mycket bra insats på alla sätt.

** Antti Suomela. Grym tekare. Två målgivande passningar ikväll. Mycket viktig för laget.

* Patrik Karlkvist. Fortsätter att göra mål. Tre mål på fyra matcher. Spelar mycket, vilket är förståeligt (drygt 20 minuter den här aftonen).

Totalställning:

4: Antti Suomela.

3: Robin Norell, Joe Cannata, Tim Juel, Blaine Byron, Patrik Karlkvist.

2: Ahti Oksanen, Juuso Riikola.

1: John Dahlström.

Blaine Byron. Foto: Peter A Rosén
Ahti Oksanen, IK Oskarshamn, skjuter. Lars Johansson, målvakt i Frölunda, räddar.