Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Blinkers verkar saknas helt på en hel del bilmodeller: På andra fungerar de bara ibland…

ANNONS

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Trafikvett = spartips.

Vet inte vad det är med en del folk och bilkörning egentligen.

Kanske är det så mycket att fundera på nu kring inflation, elpriser och ökande boräntor att man har tankarna på annat håll än man borde när man kör bil.

Kanske tänker man på hur den nya regeringen ska se ut eller på exakt hur kall den här vintern kommer att bli… för den lär ju bli rekordkall just bara för att statuera exempel genom hög elförbrukning och därmed skyhöga fakturor.

Ser en hel del

Ja, ni vet – Murphy´s lag.

Hur som helst verkar många inte främst tänka på att framföra det fordon man sitter i på bästa och säkraste sätt.

Eftersom jag kör rätt mycket bil, bland annat till och från jobbet, så ser man en hel del både i stan och på E22:an.

Några spaningar från senaste månaden:

Färdriktningsvisare, även kallade blinkers: Verkar saknas helt på en hel del bilmodeller, på andra fungerar de ibland. På mindre orter verkar man dessutom köra enligt principen ”alla vet ändå vart jag ska så jag skiter i att blinka”.

Cirkulationsplatser, rondeller: Uppenbarligen en av de svårare sakerna att ha koll på när det kommer till bilkörning. Man har alltså väjningsplikt när man ska in i rondellen gentemot de bilister som redan är inne i rondellen. Störst kör inte först.

Man blinkar när man ska UT ur rondellen – hur svårt kan det vara.

Små rondeller existerar helt enkelt inte alls för en del bilister.

De är bara en liten vägbula.

Som till exempel den vid Norra Skolan – om man kommer från stan eller från Norrtorn kan man bara ta bra med fart och liksom ”hoppa över” rondellen.

När jag kommer från Kolbergahållet har jag alltid extra koll på dem som kommer upp- eller nerifrån – man ser tydligt om det är några ”rondellförnekare”.

Stopplikt: Jag fick lära mig att man stannar helt vid stoppskylt och heldraget streck, bilen ska stå helt stilla. Gör man inte det kan det bli både dyrt och tråkigt.

Det är inte heller ovanligt att folk struntar i detta när de ska ut på E22 till exempel om man ska söderut från södra infarten/utfarten.

Hålla avstånd: Det där med att hålla avstånd till framförvarande bilverkar inte heller så viktigt längre. Inte ens i hastigheter upp mot etthundra kilometer i timmen eller mer.

Antingen har man exceptionell reaktionsförmåga och en bil som stannar av sig självt momentant – eller så är man bara dum i huvudet.

Folk verkar helt sakna fantasi – man kan tydligen inte föreställa sig att det kan hända saker som får framförvarande bil att bromsa tvärt…

Hastighet: Det går fort nu. På E22 blir man ideligen omkörd om man håller hastighetsbegränsningarna – både på morgonen på hemvägen. Folk har rejält bråttom.

Även inne i stan går det för fort. Polisen hade ju kontroller för en tid sedan och det var många som fick böter.

Mobilen: Ja, det är förbjudet att rattsurfa. Dessutom har det varit det ett bra tag nu, men långt ifrån alla har tydligen fått ta del av den informationen.

Känns som om just mobilen är en av anledningarna, möjligtvis i kombination med trötthet, som gör att folk allt för ofta kör in i mitträcket.

”Många kombinerar flera av dessa brister i någon form av fulländad icke-perfektion”

THOMAS WENNERKLINT, KRÖNIKÖR

Många kombinerar flera av dessa brister i någon form av fulländad icke-perfektion. En medtrafikant hann med att missa att använda färdriktningsvisare, strunta i stopplikt och dessutom överskrida hastighetsbegränsningen med bred marginal – allt inom loppet av trettio sekunder. Tråkigt att inte polisen var i närheten.

Blev omhändertagen

Fast ibland händer det. För några år sedan blev jag omkörd av en fartdåre i rejält för hög hastighet. Dessutom var han vårdslös på andra sätt. Men se då var polisen helt plötsligt honom i hasorna och när jag svängde av E22 vid södra infarten hade vettvillingen blivit omhändertagen. Vad nöjd man ändå blev.

Nu sitter ni nog och tänker ”Men är du så jäkla duktig själv då?”

”Ta det lugnt och krama varandra i trafiken!”

Jag kan väl erkänna att även lilla ödmjuka jag kan göra misstag ibland, men jag försöker verkligen att hålla mig inom lagens råmärken. Dels för säkerheten, men även av den enkla anledningen att jag skulle skämmas ögonen ur mig om jag skulle åka dit för något trafikbrott av vårdslös karaktär.

Dessutom så är det ju i dessa tider ett spartips så gott som något annat. När allt blir dyrare har man ännu mindre råd att lägga pengar på helt onödiga böter.

Så ta det lugnt och krama varandra i trafiken!

Ha en fortsatt fin helg!

/Thomas

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS