Boende kräver att Mönsterås kommun ska stoppa 270 meter höga vindkraftverk

Boende kräver att Mönsterås kommun ska stoppa 270 meter höga vindkraftverk

2022-09-02 Av av Annicka Gunnarsson

Annons: Nationaldagen 6 juni

MÖNSTERÅS

Boende i Ramshult lämnade tidigare i veckan över en namninsamling till kommunalrådet Anders Johansson (C). Namninsamlingen är en protest mot den planerade vindkraftsindustrin i Kärnebo i Mönsterås kommun.

Det var i tisdags som de boende i Ramshult hade bjudit in de lokala partierna för att överlämna den namninsamling som invånarna samlat in i protest mot det planerade bygget av en vindkraftsindustri i Kärnebo. Det är SR Energy som planerar att bygga sju 270 meter höga vindkraftverk vilket därmed blir Sveriges högsta vindkraftverk.

”På fem månader har vi samlat in 430 namnpåskrifter och fått stort stöd av invånarna i både Mönsterås och närliggande kommuner, men även från människor över hela landet som redan drabbats av vindkraft inpå knuten, eller själva lever i skräcken att drabbas eller helt enkelt tycker att vindkraft är fel väg att lösa energikrisen”, skriver Camilla Danielsson som är en av de boende i Ramshult.

Krav på att använda kommunens veto

De partier som medverkade vid överlämningen av namninsamlingen var KD, SD, M, C, V och S. Kommunalrådet Anders Johansson (C) tog emot namnlistorna av byborna som vädjade till de närvarande politikerna i Mönsterås kommun använder sitt veto för att stoppa den planerade vindkraftsindustrin.

I namninsamlingen lyfter byborna i Kärnebo fram det lågfrekventa ljudet som är farligt för hjärnan, blinkade ljus och skuggor samt värdeminskning av fastigheterna som några av anledningarna till att sätta stopp för planerna på de höga vinkraftverken.

”Hur kan pengar gottgöra förstört boende, försämrad livskvalitét och denna jättestora miljöförstöring av naturen? Och till så lite nytta?”, skriver Anni Norin i namninsamlingen Nej till vindkraft i närområdet Kärnebo på sajten Skrivunder.com.

Foto: Privat

Dela gärna artikeln med dina vänner: