Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Bolag vill ha 23 vindkraftverk med en totalhöjd på 280 meter nära Bockara: ”Inte tagit ställning”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

BOCKARA

23 vindkraftverk, med en totalhöjd på 280 meter.

Det är vad Eurowind Energy AB vill ha i en vindpark, med namnet Karlsmåla, i Oskarshamns kommun (totalhöjden är den höjd som nås när ett av vindkraftverkets rotorblad pekar rakt upp).

Området ligger 2,5 kilometer nordost om Bockara, strax norr om väg 37. Läs mer om vindpark Karlsmåla här.

Kommunstyrelsens arbetsutskott hade ett sammanträde på tisdagen – och då informerade företaget om den pågående utredningen av möjligheten att etablera en vindpark i det aktuella området.

– Vi lyssnade på deras tankar och idéer, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S).

Ni kommer att säga nej till detta, eller?

– Vi har inte tagit ställning till det än. Vi ger samma svar till alla som är intresserade – vi kommer inte att ta ställning till det förrän vi har tagit fram vår nya vindbruksplan. Det arbetet påbörjas nu och målsättningen är att vi ska ha en ny vindbruksplan på plats nästa år. Om bolaget går vidare i ansökan, så kommer vi att säga nej. Vi får se vad bolaget väljer att göra, svarar Andreas Erlandsson.

– Vår nya vindbruksplan kommer att reglera avståndet till närmsta bebyggelse och bullernivåer, med mera, tillägger han.

Andreas Erlandsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamns kommun.
Andreas Erlandsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

Projekteringen befinner sig i ett tidigt skede och i år genomför bolaget inventering, utredning och samråd för att bedöma om området är lämpligt för vindkraft – i så fall vill man gå vidare med en tillståndsansökan till länsstyrelsen.

I projektbeskrivningen skriver bolaget att området i fråga primärt ”utgörs av skogsmark och används för att bedriva ett aktivt skogsbruk, och kan nås via befintliga skogsbilvägar”.

”Inga motstående intressen”

”Enligt kommunens gällande vindbruksplan finns inga motstående intressen för detta område”, skriver företaget i projektbeskrivningen.

Samrådsprocessen sker i flera etapper vid olika tillfällen – i maj hölls ett första samråd med länsstyrelsen i Kalmar län, Oskarshamns kommun och grannkommuner.

”När mer information om områdets förutsättningar finns tillgängligt kommer samråd med närboende och allmänhet att ske skriftligen och muntligen genom samråd med utställning. Inför samrådet får boende inom minst två kilometer från den planerade vindparken samrådsinformation med inbjudan brevledes. Inbjudan till samråd publiceras även i lokalpressen, och projektinformation och samrådsunderlaget kommer att publiceras på projekthemsidan. Även fotomontage och siktanalys kommer att visas för att illustrera vindparkens synlighet i området. Inbjudan till samråd med allmänheten och de som kan komma att beröras av vindpark Karlsmåla planeras att skickas ut under sensommaren 2023”, skriver företaget.

Här är det tänkt att vindparken ska ligga:

Karta över Bockara
Karta: Eurowind Energy

Foto: Freepik (överst)

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS