Brand i Ruda: Det finns tecken på att den kan vara anlagd

Brand i Ruda: Det finns tecken på att den kan vara anlagd

2021-10-14 Av av Peter A Rosén

Annons: Nationaldagen 6 juni

RUDA

Vid 20.45-tiden på torsdagskvällen fick räddningstjänsten in ett larm om en brand i gamla sågverket, på Af Harmens väg, i Ruda.

Magnus Skyttemo – inre befäl vid räddningstjänsten i kommunerna Oskarshamn, Mönsterås och Högsby – berättar att det har brunnit i en ladubyggnad, som är 80 gånger 30 meter.

– I den ladan finns det cirka 300 kubikmeter flis och spån – plus en skördetröska och några lantbruksvagnar. Det har brunnit i flisen – i en väldigt begränsad omfattning. Det handlar bara om två–tre kvadratmeter. Vi hade en spridningsrisk i hela flishögen och vidare mot skördetröskan. Men förstainsatsenheten lyckades släcka ner initialbranden med en pulversläckare.

– Nu har vi styrkor från Högsby och Fliseryd på plats, som säkerställer att släckningen har gjorts på rätt sätt. Vi jobbar fortsatt med att släcka och vi tar ut flisen som har brunnit. Vi kommer att vara där i en timme till ungefär, som det ser ut just nu. Hotet är avvärjt i nuläget. Vi har kontroll på läget, säger Magnus Skyttemo vid 21.25-tiden.

Vet ni något om brandorsaken?

– Vi ser tecken på att den kan vara anlagd, tyvärr. Det är dock inte fastställt än, svarar Magnus Skyttemo.

Dela gärna artikeln med dina vänner: