Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Branden utanför Fliseryd: Räddningstjänsten går ut med en viktig uppmaning till allmänheten

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

FLISERYD

Johan Woxö, operativ chef vid räddningstjänsten och presskontakt för fredagens brand hos äggproducenten C A Cedergren utanför Fliseryd, går ut med en uppmaning till allmänheten:

– Vi avböjer oss civila drönare, i och med att vi har helikoptrar i luften, säger han.

– Vi har inte sett någon drönare än – men vi har haft det problemet på flera av våra skogsbränder tidigare, och då tog man ner helikoptrar på grund av att man såg drönare i det aktuella området, säger Johan Woxö vid 12-tiden.

Han berättar att räddningsstyrkorna för närvarande lyckas hålla branden till ett av hönsstallen.

– Och det beror på kraftiga avgrävningar. Men vi kan inte garantera att det inte sprider sig, på grund av att vi jobbar med en avgrävning på andra sidan branden. Kan vi bygga på resurserna med vatten, så att vi kan ställa två höjdfordon på varje sida, då har vi isolerat problemet till det stallet. Vårt mål är att hålla det där. Det avgörande är att vi lyckas med begränsningen och att vi lyckas med vattentillförseln. Men vi har inte branden under kontroll just nu.

Johan Woxö är presskontakt för branden utanför Fliseryd.

Räddningstjänsten hämtar vatten i Emån.

Johan Woxö berättar att sex hönsstall ligger intill varandra på området.

– Och vi har branden här, i mitten, säger han och visar en skiss över området:

Brandorsaken är okänd.

Fanns det höns i den eldhärjade byggnaden?

– Ja. Och vi har inte plockat ut några djur, säger Johan Woxö, som berättar att räddningsstyrkor från fyra kommuner är på plats – Mönsterås, Oskarshamn, Kalmar och Öland (Borgholm och Mörbylånga har en gemensam räddningstjänst).

Det var strax efter klockan 8 på morgonen som larmet kom in.

Det eldhärjade stallet är omkring 150 meter långt. Cedergrens område sträcker sig över en yta på omkring 500 gånger 500 meter.

”Två helikoptrar från MSB är på väg till platsen från Oskarshamn för att hjälpa till att bekämpa branden genom vattenbombning”, skrev Mönsterås kommun i ett pressmeddelande vid 10:30-tiden.

”Räddningstjänsten fortsätter med släckningsarbete och jobbar med begränsande åtgärder, främst för att säkra elförsörjning till angränsande stall på området. Det finns fortfarande risk att branden sprider sig. De två skopande helikoptrarna avvecklas under eftermiddagen medan släckningsarbetet fortsätter från marken”, skriver Mönsterås kommun i ett pressmeddelande vid 13:50-tiden.
”Ungefär 40 personer från räddningstjänster i fem kommuner arbetar aktivt i släckningsarbetet. Med i arbetet finns personal från Hultsfred, Kalmar, Oskarshamn, Öland och Nybro kommun.”

”Branden är inte under kontroll, det finns alltjämt en spridningsrisk, men prognosen är god”, säger Johan Woxö till vår tidning vid 15:15-tiden.

”Vi håller begränsningslinjerna som det ser ut just nu. De närmsta en till två timmarna blir avgörande för fortsättningen. En av våra största farhågor är att elförsörjningen ska påverkas. Det blir väldigt varmt för hönsen i de andra stallen om fläktarna slutar fungera.”

De två helikopterresurserna, som får beröm för ett ”kanonjobb”, är inte längre kvar på platsen.

”Våra egna drönare har också skickats hem. Man pratar dessutom om att skicka hem Målilla och Mörlunda alldeles strax.”

Räddningstjänsten kommer att ha personal på plats hela kvällen och natten.

”Genom punktinsatser som att gräva av en bit av en närliggande byggnads tak har räddningstjänsten kunnat begränsa branden till ett hönsstall. Släckningsarbetet ger försiktiga men goda resultat och fortsätter under eftermiddagen och troligen även natten.
Släckningsarbetet fortsätter under eftermiddagen och även troligen under natten med att säkerställa att begränsningslinjen hålls men med förminskad personalstyrka. Just nu jobbar räddningstjänsten med hjälp av grävmaskin med att ta sig fram i det nedbrunna hönsstallet till brandhärden, där det fortfarande brinner och fortfarande finns viss spridningsrisk. Branden är inte under kontroll men prognosen är god.
Branden omfattar ett av sex hönsstall tillhörande samma byggnad på området, en yta på ungefär 50 gånger 150 meter. Djur fanns i stallet när branden bröt ut och räddningstjänsten har inte tagit ut några djur.”, skriver Mönsterås kommun vid 16-tiden.

Läs mer om branden här.

En vattenbombande helikopter.
Brandbilarna kör i skytteltrafik mellan branden och Emån i Fliseryd, där räddningstjänsten hämtar vatten.

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS