Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Brandkåren i Oskarshamn kan vara på väg in i ett stort samarbete

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Räddningstjänsten i Oskarshamns kommun kan vara på väg in i ett stort samarbete med räddningstjänsterna i kommunerna Kalmar, Emmaboda, Torsås, Nybro, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås och Högsby.

Förutsättningarna för ett räddningsförbund, där ovannämnda kommuner ingår, ska utredas, är det tänkt.

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott i Oskarshamns kommun gjorde nyligen tummen upp för en utredning. Nu går ärendet vidare till kommunstyrelsen, där man tar upp ärendet den 17 november.

Klubbar även kommunstyrelsen igenom ett ja till detta, så kommer man att ge räddningstjänsten i Oskarshamns kommun i uppdrag att, tillsammans med de andra kommunerna, utreda förutsättningarna för en gemensam organisation för kommunal räddningstjänst.

Tre saknas

Det är de ovannämnda kommunerna som är intresserade av att vara med i en sådan utredning. Bland kommunerna i länet saknas således Hultsfred, Vimmerby och Västervik.

Kommunerna Oskarshamn, Högsby och Mönsterås har redan ett samarbete inom räddningstjänstområdet, som bekant.

I stora delar av Sverige är man nu på väg att gå över till räddningsförbund. Mycket är kopplat till en ny lag, som börjar gälla efter årsskiftet. Den ställer större krav på samarbete mellan de kommunala räddningstjänsterna.

Storbränderna 2018 (på grund av den extrema torkan) och 2014 (i Västmanland) ledde till att makthavarna på riksnivå ”vaknade”.

Flera brister

Utredningarna efter storbränderna lyfter fram flera brister inom den kommunala räddningstjänsten. Det handlar främst om ledning av stora och komplexa räddningstjänstuppdrag.

Därför föreslår flera utredningar utökad samverkan mellan räddningstjänsterna, för att på ett effektivare sätt kunna hantera långvariga och komplexa insatser – samt insatser som löper parallellt med varandra.

Räddningstjänsterna i landets kommuner kommer att få en omställningstid fram till januari 2022, då det är tänkt att räddningstjänsterna ska börja arbeta på det nya sättet.

TEXT & FOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS