Brev till kommunen: En ny hockeyarena i Oskarshamn är ett måste

Brev till kommunen: En ny hockeyarena i Oskarshamn är ett måste

2021-10-21 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

En ny arena.

Det är vad som krävs för att Oskarshamn ska kunna ha ett hockeylag i SHL även i framtiden.

Det skriver en privatperson i ett brev till kommunstyrelsen.

Någon nämnvärd utökning av publikkapaciteten i den befintliga ishallen – Be-Ge Hockey Center – är inte möjlig – och att bygga om hallen, inom ramen för diverse begränsningar, är ingen bra idé med tanke på att IKO är i behov av högre publiksiffror och bättre faciliteter, betonar personen i fråga.

En ny och fräsch arena är en attraktiv arbetsplats som kan locka hit spelare – och få dem att stanna, understryker hon.

Det här med träningsmöjligheter är också en ytterst viktig aspekt i sammanhanget, påpekar hon.

Det är inte bara A-laget som ska ha fina träningsförutsättningar – J18, J20 och alla ungdomslag, och barn, är också i behov av istider, fastslår kvinnan i brevet till kommunen.

”Damer och flickor har inte ens ett eget omklädningsrum”

”Damer och flickor har inte ens ett eget omklädningsrum. Så en träningshall är ett måste. Men bygger man träningshallen på det gamla Jysk-området, så försvinner parkeringen – och då blir det katastrof med framkomst och parkering igen varje gång A-laget spelar hemmamatch.”

Brevskribenten konstaterar att Be-Ge Hockey Center kan användas på flera sätt även i framtiden.

”Våga tänka utanför boxen”

”Till ungdomsmatcher, allmänhetens åkning, som träningshall och till bandy. Och när den nya arenan byggs som multihall kan den användas till så mycket mer än bara hockey. Konsert, teater, festivaler, andra idrottsevenemang. Det finns många möjligheter – men det gäller att våga tänka utanför boxen”, skriver hon.

”Så frågan är inte om en ny arena ska byggas – utan när.”

Om inte IKO kan växa så har klubben inte en chans att hålla sig kvar i SHL på sikt, fastslår hon och uppmanar politikerna att inte utreda frågan i evigheter.

”Det som behövs är byggstart nästa vår”

”Det som behövs är byggstart nästa vår.”

”Det är riktigt att kommunen också behöver pengar till äldreomsorgen och skolan. Men en ny ishall ökar stadens attraktivitet och ger utökade träningsmöjligheter för barn och ungdomar. Med ett arenabolag så blir kostnaderna lägre för kommunen.”

”Oskarshamn marknadsförs som hockeystad. Jag tänker på Eagles (tv-serien) och hur mycket uppmärksamhet staden fick. Många turister kom till Oskarshamn efter att de hade sett Eagles. Det finns en guide från turistinformationen för dem som vill promenera i Eagles fotspår. När man reser runt i Sverige och frågar vad folk tänker på när man säger Oskarshamn, så svarar de hockey eller Gotlandsfärjan. Hockeyn har blivit en stor del av stadens identitet.”

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: