Brist på skyddsutrustning en avgörande faktor bakom smittspridningen i Sverige

2020-05-10 0 av Peter A RosénSVERIGE

Bristen på skyddsutrustning beskrivs som den avgörande faktorn bakom den stora smittspridningen, enligt hälften av de IVO-larm som har kommit in från äldreomsorgen i Sverige.

Mellan 16 mars och 22 april kom det in drygt 300 anmälningar. I en tredjedel av dem pekade man på skyddsutrustningsbristen. 86 anmälningar gällde specifika äldreboenden, där hälften av anmälarna uppgav att den misstänkta orsaken till den stora smittspridningen var bristande skyddsutrustning, rapporterar SVT Text.

Jobbade trots sjukdom

53 av anmälningarna handlade om hemtjänsten, där 75 procent betonade att de hade skyddsutrustningsbrist i kontakten med de äldre.

Sveriges Television, SVT, har gjort en granskning som visar att personal som arbetar trots att de är sjuka, i kombination med skyddsutrustningsbrist, kan ha varit en avgörande faktor bakom smittspridningen på landets äldreboenden.

Tommy Iseskog är arbetsrättsexpert. Han tror att arbetsgivare kommer att ställas inför rätta när coronapandemin har klingat av.

”Vållande till annans död”

”Det är sannolikt så. I grunden handlar det om att man måste göra riskanalyser och jag tror att sådana har saknats i väldigt stor omfattning”, säger han till SVT Nyheter.

”Om arbetsgivare inte har iakttagit en försiktighetsnorm och gjort vad de kunnat för att skydda de boende kan det finnas grund för åtal för vållande till annans död”, skriver SVT Text.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO: FREEPIK