Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Centern läxade upp Sverigedemokraterna

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Centerpartisten Magnus Larsson gick till verbal attack mot Michael Erlandsson (SD) under fullmäktigemötet i Oskarshamn.

– Det är fascinerande att Michael inte ens i den här frågan kan hålla sig undan att ta på sig en offerkofta. Det är lite spännande, tycker jag. Men det är ju också sverigedemokratisk retorik ända ut i fingerspetsarna.

Debattens vågor gick höga när Sverigedemokraternas motion om att införa IV-svetsbehöriget på Oscarsgymnasiet diskuterades i fullmäktigeförsamlingen under måndagskvällen.

Först klev Marie Holmgren (S) upp i talarstolen på majoritetssidan. Hon underströk att Oskarshamn har en bra gymnasieskola, med ett brett utbildningsutbud.

– De flesta väljer också att studera i sin hemkommun. Förhoppningsvis stannar de också kvar här i vår trevliga kommun och njuter av all positiv utveckling som vi har nu och framför oss.

– Vilka utbildningar som ska finnas på gymnasiet, och vilka inriktningar de ska ha, det lämnar vi över till bildningsnämnden och professionen på skolan, sa Marie Holmgren.

”Fått beröm”

Michael Erlandsson (SD) betonade att han och hans partivänner tycker att det är tråkigt att majoriteten så kategoriskt tar avstånd från motionen.

– Det här är viktigt för framtiden. Jag har själv fått spontant beröm av tjänstemän, som har sagt att det här är ett bra förslag.

– Även Jan Johansson, en av våra ledamöter i bildningsnämnden, har också erfarit samma saker. Här hade vi hoppats på mer, sa Michael Erlandsson som undrade varför majoriteten inte lyssnar på medarbetarna på Oscarsgymnasiet, om man nu har förtroende för professionen.

I sin replik betonade Marie Holmgren att hon inte tror att det är bra att politiker lägger sig i rektorernas jobb.

– Hade det varit stor efterfrågan på den här inriktningen hos våra arbetsgivare i kommunen, så hade vi haft den utbildningsinriktningen, sa hon.

”Litar på professionen”

Sedan begärde bildningsnämndens andre vice ordförande Magnus Larsson ordet. Han gick upp i talarstolen och sa att han, precis som Marie Holmgren, har stor tilltro till verksamhetschefen och rektorerna.

– Jag har också tilltro till att de kan det här betydligt bättre än jag

– Det vi politiker fattar beslut om, det är vilka program vi ska ha. Det tar vi beslut om i bildningsnämnden varje år. Men exakt vilka kurser som ska ingå i programmen, det ska verksamhetschefen och rektorerna bestämma, kan jag tycka.

Magnus Larsson slog också fast att behörigheten för IV-svetsutbildning redan finns på gymnasiet.

– Men det finns, enligt verksamhetsledningen, viktigare kurser att använda sig av, för att göra gymnasiet och industriprogrammet till ett attraktivt program. Jag litar på professionen, påpekade han.

”Vet bättre än du gör”

Michael Erlandsson stegade fram och replikerade:

– Jag håller faktiskt med Magnus när det gäller en sak. Jag tror också att medarbetarna vet det här bättre än vad du gör. Men därför är det så viktigt att man faktiskt går och pratar med dem.

– Vi vill inte ägna oss åt politisk klåfingrighet. Det här handlar om att ta fram ett underlag, ett underlag som kan stärka vårt gymnasium. Jag tycker att man argumenterar lite ohederligt från båda hållen.

– Kanske är svaret på motionen ett tecken på att det finns politisk klåfingrighet från andra hållet. När det kommer ett förslag från ett parti som man inte gillar, ja, då väljer man kategoriskt att avslå, sa Michael Erlandsson.

”Lita på dem”

Magnus Larsson replikerade:

– Det är ju så Michael, att det är anställt folk på gymnasiet, verksamhetschef och rektorer, som står bakom det här svaret, som säger att möjligheten med en IV-svetsutbildning finns, behörigheten finns, men man gör i dagsläget en annan bedömning.

– Jag tror varken att du eller jag är bättre lämpade än gymnasiechefen och rektorerna på gymnasiet att säga att det här är fel. Någonstans måste vi ju lita på dem sköter verksamheten.

– Vilka fler kurser är det som vi politiskt ska gå in och lägga till eller ta bort? För det är ju den dörren som du är på väg att öppna. Ni säger att ni vill ta fram en plan för detta – ja, men den finns redan. Behörigheten att kunna erbjuda det, finns redan på gymnasiet. Vilket framgår tydligt i motionssvaret.

”Inte klåfingrighet”

I sin slutreplik sa Michael Erlandsson så här:

– Det handlar inte om politisk klåfingrighet. Vi politiker ska inte avgöra vilka typer av utbildningar de ska ha, det handlar om att skaffa fram ett underlag. Pratar man med medarbetarna, så får man olika svar. Det är inte så enkelt som Magnus Larsson vill göra gällande.

”En fråga till Michael”

Då begärde bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S) ordet.

– Jag har en fråga till Michael. Vet Michael hur vi samverkar kring våra yrkesprogram på gymnasiet?

Michael Erlandsson:

– Självklart har jag inte samma kunskaper som du har som bildningsnämndsordförande. Men nu handlar inte motionen om det. Vill du ha ett samtal med mig om det, så är jag jätteöppen för det, men jag tror inte att det tillför något i det här fallet.

Anton Sejnehed:

– Det kan ju vara bra att veta att vårt arbetsutskott har en koppling gentemot gymnasiet. Alla ledamöter i arbetsutskottet har ansvar för olika yrkesprogram på gymnasiet. Yrkesprogrammen har, enligt lag, programråd. Det innebär att vi träffar elever, lärare, rektorer, fackliga företrädare och det lokala näringslivet. Vi pratar om utbildningar och om vad som är bra – och om vad som kan utvecklas och så vidare. Det gör vi regelbundet – och vi gör det bland annat på det industritekniska programmet.

– Det industritekniska programmet är ett av de programmen där vi har en särskild samverkan, eftersom det ingår i teknikcollage. Vi jobbar särskilt med utvecklingen av de här programmen, för att de ska vara bra och positiva. Eleverna ska vara välrustade för arbetsmarknaden.

– Säger de lokala företagen, att det här behöver vi, ja, då kan jag lova att vi kommer att titta på detta. Men i dagsläget är det andra frågor som företagarna tycker är viktigt, sa Anton Sejnehed.

Michael Erlandsson slutreplikerade:

– Det är jättebra att bildningsnämndsordföranden har stått här och redogjort för processen – även om jag kanske inte tycker att fullmäktige är rätt forum för det. Nu handlar ju inte motionen om det – den handlar om att ta fram en plan, och det är ju faktiskt så att man kan göra flera saker samtidigt.

Votering

Anton Sejnehed slutreplikerade:

– Jag tycker att det är viktigt att ha med sig faktauppgifterna när man ska ta ett beslut. När man skriver en motion, så bör man undersöka hur saker och ting ligger till. Så att man inte slår in öppna dörrar, eller försöker styra över saker som det redan finns en process för.

Frågan gick till votering – och där vann majoriteten med 40 röster mot 9.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

redaktionen@oskarshamnsnytt.se

072-277 89 77

marieholmgren.png

Marie Holmgren (S) betonade att hon inte tror att det är bra att politikerna lägger sig i rektorernas jobb.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS