Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Centerpartiet i länet välkomnar konstitutionsutskottets kritik mot Per Bolund (MP)

ANNONS

LÄNET

”Miljödepartementets handläggning av utbränt kärnbränsle och dess påverkan på Oskarshamns och Östhammars kommun höll inte måttet enligt Konstitutionsutskottet.”

Det konstaterar Centerpartiet i ett pressmeddelande på torsdagen.

I augusti 2021 lämnade Anders Åkesson (C) in en anmälan till KU gällande regeringsbeslutet att, genom miljö- och klimatminister Per Bolund (MP), tillåta en kapacitetsökning i Centrallagret för använt bränsle (Clab) i Oskarshamn. Detta for att undvika hotet att kärnkraften får stänga ner 2024 på grund av kapacitetsbrist hos Clab.

Brist

”Konstitutionsutskottet har nu granskat ärendet och bedömer hanteringen av beslutet som en brist. Enligt utskottet borde det redan 2019 ha stått klart att det skulle kunna finnas behov av beredskap för ett beslut om utökad mellanlagring och arbetet med frågan borde ha kunnat påbörjas i ett betydligt tidigare skede än vad som gjordes.”

”Genom att arbetet först påbörjades i mars 2021 försämrades förutsättningarna för den fortsatta beredningsprocessen. Tidsfristen för att svara på remissen som föregick beslutet var kort, drygt en månad mitt i sommaren. Enligt utskottet hade den korta remisstiden kunnat undvikas med en bättre planering från miljödepartementets sida”, skriver Centerpartiet.

”Mycket nöjda”

”När det gäller kontakterna mellan miljödepartementet och Oskarshamns- och Östhammars kommun framgår det av granskningen att första gången kommunerna informerades om ett eventuellt beslut om utökad mellanlagring var i samband med remissen i juni 2021. Utskottet framhåller den särställning för berörda kommuner som kommer till uttryck i miljöbalkens bestämmelser om det kommunala vetot. Enligt utskottet är det angeläget att under handläggningen av denna typ av ärenden upprätthålla en god kommunikation med berörda kommuner och utskottet anser att kommunikationen hade kunnat fungera bättre än vad som nu var fallet.”

”Centerpartiet i Kalmar län är mycket nöjda över att konstitutionsutskottet nu tittat på det här och landat i att den kritik som vi tidigare riktat mot miljödepartementet och förra energi- och klimatministern Per Bolund (MP) varit riktig. Vi hoppas att denna granskning kommer att leda till att regeringen i framtiden kommer att respektera kommunerna i Kalmar län bättre i framtiden.”

”Det är bra att konstitutionsutskottet nu tittat på frågan och jag ser i utskottets beslut att regeringen uppenbarligen brustit i dialogen med Oskarshamn och Östhammnar”

ANDERS ÅKESSON (C), RIKSDAGSLEDAMOT

– Det är bra att konstitutionsutskottet nu tittat på frågan och jag ser i utskottets beslut att regeringen uppenbarligen brustit i dialogen med Oskarshamn och Östhammar, säger Anders Åkesson, riksdagsledamot från Kalmar län.

Anders Åkesson (C). Foto: Peter A Rosén

– Det är i alla sammanhang viktigt att en regering har en god dialog med rejäl framförhållning med lokalsamhällen och kommuner, och det är precis det som inte skett i detta fall, säger Per Schöldberg (C), ledamot i konstitutionsutskottet i en kommentar.

– Det är en tydlig och bra markering från konstitutionsutskottet som visar att den styvmoderliga behandlingen av Oskarshamns kommun som miljödepartementet med förra miljö- och klimatminstern Per Bolund (MP) i spetsen hade inte är acceptabel, säger Magnus Larsson (C), ledamot i kommunfullmäktige i Oskarshamn.

Magnus Larsson (C) talar på ett fullmäktigemöte i Oskarshamn
Magnus Larsson (C). Foto: Peter A Rosén

– Att regering har en respekt för kommunerna i sin ärendehantering är viktigt och det är ju också konstitutionsutskottet tydliga med. Det är något som jag kommer ta med mig och bevaka om jag blir vald till riksdagen i september, säger Stihna Johansson Evertsson (C), riksdagskandidat och kommunstyrelsens ordförande i Högsby.

Stihna Johansson Evertsson (C) talar på ett fullmäktigemöte i Högsby
Stihna Johansson Evertsson (C). Foto: Peter A Rosén

– Som kommunföreträdare så är jag nöjd med att konstitutionsutskottet tydligt slår fast att regeringen inte kan behandla oss kommuner hur som helst. Som Centerpartist så ligger det kommunala självstyret mig varmt om hjärtat och det behöver också regeringen värna om, säger Anders Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande i Mönsterås.

Ansiktsbild på Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås kommun
Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås kommun. Foto: Peter A Rosén

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet (översta bilden)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS