Centerpartiet vill ha en hälsocentralsfilial i Kristdala

Centerpartiet vill ha en hälsocentralsfilial i Kristdala

2022-09-05 Av av Oskarshamns-Nytt

Annons: Nationaldagen 6 juni

KRISTDALA

En hälsocentralsfilial.

Det är vad Centerpartiet vill se i Kristdala.

Regionrådet Karin Helmersson (C) och regionfullmäktigekandidaten Magnus Larsson (C) presenterade förslaget på en pressträff i Kristdala på måndagen.

– Kristdala är ett typexempel på en ort där en filial verkligen skulle behövas, en ort där det bor många människor och där det är långt in till centralorten, säger Karin Helmersson, som är gruppledare för Centerpartiet i regionfullmäktige.

Karin Helmersson (C)
Karin Helmersson (C). Foto: Peter A Rosén

Fler filialer

”Centerpartiet har presenterat en satsning på primärvården på 200 miljoner kronor, en satsning som innehåller flera delar – såsom fast läkarkontakt och ökad tillgänglighet inom primärvården. Men satsningen innebär också att vi vill se fler hälsocentralsfilialer i länet”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

”För mig som före detta Kristdalabo vore det fantastiskt om vi kunde få till en filial i Kristdala”

MAGNUS LARSSON (C), REGIONFULLMÄKTIGEKANDIDAT

– Under mandatperioden har vi från Centerpartiet arbetat med modellen för hälsovalet, där vi har ökat ersättningen för just filialer och det har lett fram till att det nu finns en filial i Överum och att det finns ett par andra projekt på gång också i länet, säger Karin Helmersson.

– För mig som före detta Kristdalabo vore det fantastiskt om vi kunde få till en filial i Kristdala, det skulle verkligen samhället behöva, säger Magnus Larsson.

”Inte hållbart”

– Detta är egentligen både en tillgänglighetsfråga och en miljöfråga. Att människor ska behöva åka flera mil för att exempelvis ta enkla blodprover, varanprover eller kolla sitt blodtryck är inte hållbart. Det skulle vara mycket bättre om man kan göra det på hemorten i stället. Jag vill se en nära och tillgänglig vård och där har hälsocentralsfilialer en stor roll att spela. Att vården blir mer tillgänglig för medborgarna, inte minst på landsbygden, är något som jag kommer att jobba hårt för om jag får chansen att representera Centerpartiet i regionfullmäktige, tillägger han.

Magnus Larsson (C)
Magnus Larsson (C). Foto: Peter A Rosén
Dela gärna artikeln med dina vänner: