Conny Blomander: ”Jag våndas”

Conny Blomander: ”Jag våndas”

2020-10-21 0 av Conny Blomander


KRÖNIKA

Budgettider även i Oskarshamns kommun.

Löftenas tid.

Ett parti som sticker ut är Sverigedemokraterna med sina populistiska löften – som de vet att de aldrig behöver ta ansvar för.

Det som SD gör och alltid har gjort är att man leker med siffror utan att ta ansvar för vad det är för arbetsuppgifter eller områden som skall sparas bort.

Samt att man som vanligt sparar med ett miljonbelopp på hemspråksundervisning.

Inget nytt under solen alltså.

SD sparar med ena handen och ger med den andra och stjälper över hela ansvaret att prioritera till någon annan.

I realiteten ska det sparkas 2–6 personer ur respektive kommunstyrelseförvaltnings, socialförvaltnings och bildningsförvaltnings ledningar.

Dessutom ingen förstärkning till skolan, som det skulle krävas för att möta elevernas behov som inte längre har hemspråket med sig.

SD fortsätter även föra ut lögnen om att brottsligheten i Sverige ökar och ökar och att utvecklingen i Oskarshamns kommun går åt fel håll.

SD menar alltså att brottsligheten och otryggheten ökar i Oskarshamns kommun.

”Aldrig varit så låga”

Tittar man på fakta som kriminalstatistiken över polisanmälda brott (BRÅ) mellan 1975 och 2019, så har de allmänfarliga brotten aldrig varit så låga som de är idag.

Toppen hade Sverige under 1990-talet för att sedan dala.

I faktiska tal har antalet allmänfarliga brott mer än halverats sedan 1992. Från 9 235 till 4 535.

Tyvärr är det många som går på SD:s lögner, både vad gäller budget och brottslighet.

Oskarshamn kommuns stolthet så här långt har varit att man inte har infört LOV, det vill säga att kommunen inte sålt ut välfärden till privatägda, vinstjagande företag. Det finns några kooperativa verksamheter i kommunen, men de låter överskotten gå in i verksamheten igen.

Från nästa år verkar den stoltheten få stryka på foten, till glädje för alla partier i kommunfullmäktige, förutom Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

Tyvärr innebar Socialdemokraternas sammangående med Moderaterna, för att behålla makten i kommunen, att man var tvungen att göra ett eget ”januariavtal” med Moderaterna.

Moderaterna krävde att LOV ska införas för att gå ihop med Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun.

Vänsterpartiet har inte sålt sin själ utan driver partilinjen att välfärden ska drivas utan privata intressen.

”Allt för att kunna behålla makten”

Även Socialdemokraterna har detta inskrivet i partiprogrammet, men det har frångåtts både i regeringen, regioner och kommunalt. Allt för att kunna behålla makten, en inbillad makt i minoritet.

Det har diskuterats mycket om hemtjänsten i kommunen, mest negativt. Givetvis har en så stor verksamhet som socialförvaltningen drabbats hårt av alla minskningar av statsbidrag till kommunerna.

Alliansregeringen satt under åtta år och drog ner på statsbidragen för att kunna finansiera jobbskatteavdrag efter jobbskatteavdrag.

De rikare skulle bli rikare medan välfärden fick ta smällarna.

I förlängningen har de lågavlönade inom välfärden som hemtjänstpersonal fått ta stora smällar genom personalneddragningar, vidriga arbetsscheman och minimala lönelyft.

”Väldigt märkligt”

För mig känns det väldigt märkligt hur LOV skulle kunna göra det bättre. Kommunen – socialförvaltningen – har en budget för hemtjänsten.

Hur kan det bli bättre med vinstjagande, privata företag?

Företag som drar ner ännu mer på personal, tar in okvalificerad personal, försämrar arbetsförhållandena för hemtjänstpersonalen som jobbar ”på golvet”?

Hur många lyckade exempel finns det i Sverige?

Samma sak inom skolan.

Jag våndas över att så viktiga verksamheter som lyder under socialförvaltningen och bildningsnämnden kommer att utsättas för konkurrens från privata, vinstjagande företag.

TEXT

Conny Blomander

conny@oskarshamns-nytt.se