Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Coronapandemin i länet: ”Målet är att testa dem som har behov och symptom”

ANNONS

LÄNET

– Vi socialdemokrater vill öka testkapaciteten i hela landet. Det är viktigt för att minska smittspridningen, öka tryggheten och för att se till att viktig samhällsverksamhet som vård, äldreomsorg och räddningstjänst fungerar. Vi ser därför till att Region Kalmar län tar sitt ansvar för att organisera upp en fungerande testverksamhet. Målet är att testa dem som har behov och symptom, säger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.

”Socialdemokraterna i Region Kalmar län tycker att det är beklämmande att moderatpolitiker i andra regioner försöker smita undan ansvaret för att organisera och sköta provtagningen av personer som misstänks vara coronasmittade. Att skylla på regeringen är bara ett sätt att försöka undvika att ta ansvar”, skriver partiet i ett pressmeddelande på fredagsmorgonen.

Angelica Katsanidou har reagerat på att moderstyrda regioner – som Stockholm, Västra Götaland och Skåne – skyller på regeringen för att testningen inte har kommit igång ordentligt.

”Förstår faktiskt inte”

Den låga nivån på den senaste tidens debatt riskerar att drabba många människor, eftersom 70 procent av svenskarnas sjukvård bedrivs i regioner där Moderaterna styr, betonar hon.

– För mig har ansvarsfrågan hela tiden varit glasklar. Sjukvården är ett regionalt ansvarsområde och det är också därför regionerna som ska se till att de personer som behöver testas också blir testade. När ledande moderater lägger skulden på regeringen så är det ett sätt att fly undan sitt egna ansvar. Regeringen har dessutom lovat att stå för finansieringen av provtagningarna och samtidigt säkerställt att det finns extra laboratoriekapacitet. Jag förstår faktiskt inte varför Moderaterna inte gör vad de är ansvariga för. Det tänker däremot vi göra, säger Angelica Katsanidou.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Angelica Katsanidou (S). FOTO: PIERRE STJERNFELDT
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS