Coronasmittad medarbetare: Därför stängs inte förskolan i Södertorn

Coronasmittad medarbetare: Därför stängs inte förskolan i Södertorn

2020-06-16 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Varför stängs inte förskolan i Södertorn?

Den frågan ställer Oskarshamns-Nytt till bildningschefen Lotta Lindgren på tisdagsmorgonen.

– Vi har valt att lyssna på smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin, svarar hon.

Det var under måndagskvällen som kommunen fick beskedet om att en medarbetare på Södertorns förskola, i Oskarshamn, har en bekräftad coronasmitta.

Rektor, verksamhetschef och administrativ chef rådgjorde med Lisa Labbé Sandelin – och nu följer man hennes råd.

Ska vara frisk och symtomfri

Förskolan hålls öppen, med extra mycket vaksamhet på symptom.

– Enligt Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren kan personal och barn som är friska och symtomfria vara på förskolan. Vi påminner extra om att den som hämtar och/eller lämnar ska vara frisk och symtomfri, säger Lotta Lindgren.

Runtom i världen har det skrivits en hel del om att symtomfria personer kan sprida coronasmittan. Hur ser du på det?

– De symtomfria personerna, som bär på smittan, kan vara du eller jag. Vi vet inte vilka det är. I det här läget bedömer vi att en nedstängning inte är den bästa lösningen, säger Lotta Lindgren.

Hon berättar att förskolor i kommunen hålls öppna även under somrarna. Det är behovet som styr. Alla föräldrar har förstås inte semester samtidigt, vilket innebär att det hela tiden finns de som har behov av att ha sina barn på en förskola.

Och förskolan i Södertorn kommer att vara öppen tills vidare.

Personal uppmanas dock att vara mycket noga med att följa gällande råd och riktlinjer – och stanna hemma vid minsta symtom.

”Fantastiska föräldrar”

Barn som insjuknar under dagen skiljs från övriga barn, till dess att de kan hämtas.

– Jag tycker att vi har fantastiska föräldrar, som är noga med att hålla sina barn hemma vid minsta symtom, säger Lotta Lindgren, som även betonar att det är ovanligt att barn blir svårt sjuka i covid-19.

Hur fick ni reda på att medarbetaren ifråga är coronasmittad?

– Hon informerade sin arbetsgivare om det. Och alla berörda vårdnadshavare har fått ett informationsbrev via mejl. Vi kommer också att försäkra oss om att de har fått informationen, genom att ställa frågor till dem.

Är personen ifråga lindrigt sjuk?

– Det går jag inte in på.

Ni känner inte till fler bekräftade fall?

– Nej.

Sedan tidigt i pandemin har bildningsförvaltningen en rutin för smitta i verksamheten, och den följs i det aktuella fallet. Smittskyddsläkaren följer utvecklingen.

Rutinen handlar, exempelvis, om att man ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vara noggrann med att tvätta händerna. Och måste man nysa, så ska man göra det i armvecket.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Bildningschefen Lotta Lindgren. På bilden ser vi även bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S). ARKIVFOTO: PETER A ROSÉN
Dela gärna artikeln:

Annons: Hela Sverige ska leva Oskarshamn