Coronaviruset: Första fallet bekräftat i Kalmar län

Coronaviruset: Första fallet bekräftat i Kalmar län

2020-03-10 0 av Peter A Rosén

KALMAR LÄN

Det första coronafallet i Kalmar län har nu bekräftats.

Region Kalmar län rapporterar om det i ett pressmeddelande.

Det rör sig  om en man i 50-årsåldern, som kom hem från ett besök i Österrike i början av mars. Han insjuknade och kontaktade 1177 Vårdguiden via telefon.

Han fick då prata med en infektionsläkare vid Länssjukhuset i Kalmar – och på tisdagsmorgonen togs covid-19-prover.

På eftermiddagen kom analysresultatet: mannen har blivit smittad av det nya coronaviruset.

Kontaktspårning pågår

– Just nu görs en bedömning av hur patienten mår och utifrån det avgörs det om han behöver vård på sjukhus eller i hemmet. Patienten har också fått tydliga förhållningsregler när det gäller hur han ska bete sig fram tills han är smittfri. Vi har också påbörjat sedvanlig kontaktspårning för att identifiera de närkontakter som patienten har haft, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Region Kalmar län testar löpande personer som uppfyller Folkhälsomyndighetens kriterier för provtagning gällande det nya coronaviruset.

Har man varit i ett riskområde och får symptom, så ska man ringa till 1177, som bedömer om man behöver prata med en infektionsläkare. Denne tar då ställning till om prov ska tas eller inte.

Analysen av proverna utförs sedan i måndags av mikrobiologiska laboratoriet vid Länssjukhuset i Kalmar, som samma dag kan ge svar på om en person är smittad eller inte.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

GRAFIK: REGION KALMAR LÄN