COVID-19-BESLUT I LÄNET: Då behöver du inte provta dig i smittspårningssyfte

COVID-19-BESLUT I LÄNET: Då behöver du inte provta dig i smittspårningssyfte

2022-01-17 Av av Oskarshamns-Nytt

LÄNET

”Regionen prioriterar nu provtagning av personer med symtom på covid-19. Bakgrunden är den ökande smittspridningen de senaste veckorna”, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande på måndagen.

Smittskyddsläkare Staffan Sylvan beslutade på måndagen om att tillfälligt prioritera provtagningen för dem som har symtom.

– Vi kommer att prioritera resurserna till de situationer där de gör störst nytta. Det innebär att den som är hushållskontakt eller varit i nära kontakt med någon som konstaterats smittad men som är symtomfri inte behöver provta sig i smittspårningssyfte just nu, säger Staffan Sylvan.

Från och med idag gäller följande:

  • Symtomfria hushållskontakter och nära kontakter ska inte provta sig, men utvecklar man symtom ska man snarast provta sig.
  • Som hushållskontakt ska man vara hemma sju dagar räknat från den dag personen i hushållet insjuknade (tidigare provtagningsdatum). Om personen med covid-19 i hushållet inte har några symtom gäller förhållningsreglerna under sju dagar från denna persons provtagningsdatum.
  • Om du arbetar inom vård- och omsorg ska du provta dig på dag 5 räknat från det att personen i ditt hushåll eller den nära kontakten med covid-19 insjuknade.
  • Provtagning efter utlandsvistelse enbart vid symtom. Från den 13 januari behöver symtomfria personer inte längre provta sig vid hemkomst efter resa/vistelse utanför Sverige.

”Smittskyddsläkaren stödjer sitt beslut på det underlag som Folkhälsomyndigheten har tagit fram för hur regionerna vid behov kan prioritera i arbetet med testning och smittspårning i en övergångsperiod. Denna prioritering kommer att omprövas när spridningen av omikronvarianten har avtagit, vilket troligen blir någon gång under februari-mars.”

”Region Kalmar län har i dag en kapacitet att analysera nära på 21 000 prover per vecka. Men trots detta är det många som upplever att det är svårt att få tillgång till provtagning.  För närvarade är 34 procent av tagna prover positiva för covid-19”, skriver regionen.

Foto: Region Kalmar län

Dela gärna artikeln: