Covid-19: Moderaterna vill se en storskalig provtagning      i Sverige

Covid-19: Moderaterna vill se en storskalig provtagning i Sverige

2020-03-29 0 av Peter A Rosén


SVERIGE

Moderatledaren Ulf Kristersson vill se en storskalig corona-provtagning i Sverige, för att hjälpa vården och återstarta landets ekonomi.

Det skriver han på sin Facebooksida i dag.

”Det är nu smärtsamt tydligt hur coronakrisen påverkar allting i Sverige”, skriver Ulf Kristersson.

Han fortsätter:

”Sveriges sjukvård är redan ansträngd, och allt talar för att det kommer att bli värre. Som en konsekvens av smittorisken har dessutom ekonomin tvärstannat och en djup ekonomisk kris hotar i spåren av coronakrisen.”

”Många människor har förlorat sina liv. Ännu fler har tvingats säga farväl till en nära anhörig. Samtidigt blir allt fler varslade, permitterade eller uppsagda från sina jobb. Väldigt många konkurser hotar nu i det svenska näringslivet.”

”Vi måste därför klara av att hålla två tankar i huvudet samtidigt: Både fokusera på sjukvårdens kapacitet att göra sitt svåra jobb. Och på att rädda svenska jobb och återstarta ekonomin.”

”Sverige har idag en mycket begränsad förmåga att testa personer för coronaviruset. Det gör att stor osäkerhet råder om vem som är smittad, vem som har varit smittad och vem som inte haft viruset.”

Vem är sjuk?

”Ett viktigt steg för att återstarta samhället och ekonomin är att veta vem som är sjuk, och vem som inte är det. Idag går inte det, eftersom människor inte kan testas i någon större omfattning. Många stannar därför i onödan hemma från jobb där de verkligen skulle behöva vara på plats, eftersom man inte kan veta om ett lindrigt förkylningssymtom egentligen är corona”, skriver moderatledaren.

Han fortsätter:

”En omfattande provtagning skulle underlätta så att den som är sjuk verkligen stannar hemma, och den som inte är det kan vara på jobbet. Detta är naturligtvis särskilt viktigt för alla dem som nu gör hjälteinsatser i vårdens frontlinje.”

”Som jag sagt tidigare litar vi på de medicinska bedömningar och råd om hur smittspridningen ska begränsas, som görs av våra expertmyndigheter.

Men frågan om tester är bredare. Den handlar om uthållig personalförsörjning i vården, och förutsättningarna för att kunna återstarta svensk ekonomi som helhet.”

”Då behöver människor veta om de är sjuka eller inte. Den som vet att man redan haft corona kan börja återgå till ett mer normalt liv – gå till jobbet, äta på restauranger och handla i butiker. Det skulle kunna rädda företag från konkurs och anställda från att förlora sina jobb. Detta behövs som del i en strategi för en framtid efter corona.”

”Därför är det viktigt att få igång en storskalig provtagning av människor i Sverige, på samma sätt som nu görs i många andra länder”, skriver Ulf Kristersson.

Vill se en nationell plan

”Moderaterna vill att regeringen fattar beslut om en svensk nationell plan för betydligt större kapacitet för provtagning. Sverige måste upphandla tester, få testerna till Sverige och skapa ett fungerande system för storskaliga provtagningar. Detta är svårt, men det finns flera internationella förebilder för detta.”

”Myndigheter ska ges i uppdrag att prioritera arbetet med att få tag på testutrustning. Och vi måste göra det på ett sätt som inte drar resurser från sjukvården. Vi ska ta tillvara den outnyttjade kompetens som finns, inte minst i laboratorier runtom i Sverige. Det finns ett stort intresse från näringslivet och civilsamhället att bidra. Även försvarsmakten kan bidra med transporter.”

”Den operativa samordningen måste ske nationellt i samråd med våra sjukvårdsregioner. Detta kommer jag ta upp på nästa partiledarmöte med Stefan Löfven nu på tisdag”, skriver moderatledaren.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. FOTO: SVERIGES RIKSDAG