Covid-19: Sverige har den allra högsta dödligheten i hela världen

2020-05-21 0 av Peter A RosénSVERIGE

Sverige har, räknat per miljon invånare, det högsta covid-19-dödstalet i världen under de tre dagarna 18, 19 och 20 maj, sett till genomsnittet de senaste sju dagarna.

– Katastrof, säger statsvetaren Bo Rothstein till Aftonbladet.

Men till samma tidning säger den förre statsepidemiologen Johan Giesecke att Sverige har gjort allt rätt.

Siffrorna kommer från University of Oxford och den ideella organisationen Global Change Data Lab.

”Katastrof”

– Detta är naturligtvis katastrof. Jag följer de här siffrorna väldigt noga dag för dag, och jag blev väldigt överraskad när jag såg att de tidigare svårt drabbade länderna Italien, Spanien, Frankrike, Holland, Belgien sjönk dramatiskt, men inte Sverige, säger Bo Rothstein till Aftonbladet.

– Sverige har haft en missriktad nationalism, man har sett detta som ett slags landskamp, och då ska man heja på hemmalaget, ”Sverige är alltid bäst”. Men detta handlar ju om att en förfärlig massa äldre och sköra personer har strukit med, förmodligen helt i onödan, säger Bo Rothstein till Aftonbladet.

– Jag vet inte om jag drar så mycket slutsatser, säger Johan Giesecke till samma tidning.

Han tror alltjämt att Sverige har gjort rätt.

”Väldig osäkerhet”

– En viktig grej man ska tänka på är hur dödligheten mäts i olika länder. Jag tror man ska vara försiktig med att dra alltför stora växlar på enskilda resultat. Det visade sig till exempel för några veckor sedan att Holland inte hade redovisat sina dödsfall på äldreboenden på hela tiden, säger Johan Giesecke till Aftonbladet.

– Det är en väldig osäkerhet i de här siffrorna, det är min slutsats, säger han i tidningsintervjun.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO: FREEPIK