Covid-19-vaccin: 40 miljoner vaccindoser till Sverige under 2022 och 2023

Covid-19-vaccin: 40 miljoner vaccindoser till Sverige under 2022 och 2023

2021-05-18 Av av Annicka Gunnarsson
Annons: Oskarshamns kommun

SVERIGE

EU-kommissionen har förhandlat fram ett nytt avtal med Pfizer/BioNTech som regeringen i dag, 18 maj, beslutat att ansluta sig till. Det innebär initialt ytterligare cirka 20 miljoner vaccindoser till Sverige under 2022 och 2023, med en så kallad option om ytterligare cirka 20 miljoner doser under samma tidsperiod.

– ”Sverige har kommit långt i vaccinarbetet med över fyra miljoner utförda vaccinationer. Nu gäller det att även säkerställa vaccintillgången på sikt. Vi vet ännu inte hur viruset kan komma att påverka samhället längre fram i tiden”, säger socialminister Lena Hallengren.

FOTO: SVERIGES RIKSDAG

Totalt 900 miljoner doser

På EU-nivå handlar avtalet om totalt 900 miljoner doser, med option på ytterligare lika mycket. Det nya avtalet har förhandlats fram utöver de två tidigare avtalen med Pfizer/BioNTech, som Sverige redan i dag får leveranser ifrån.

– ”Även om de nuvarande vaccinerna verkar vara tillräckligt effektiva mot de mutationer vi hittills sett, måste vi vara beredda på att byta till nya, uppdaterade vaccin. Det här kontraktet ger oss den beredskapen samtidigt som vi tryggar tillgången för de kommande två åren”, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Återvaccinering kan behövas framöver

Det nya avtalet är omfattande och inkluderar bland annat möjlighet att byta till ett uppdaterat vaccin, vilket kan ses som en försäkring mot eventuella framtida mutationer. Det är i dagsläget heller inte uteslutet att så kallade boosterdoser, återvaccinering för att säkra skyddet som vaccinen ger, kan behövas framöver.

Teknologin bakom vaccinet från Pfizer/BioNTech, mRNA, är särskilt lämpat för upprepade vaccinationer och för att uppdatera mot nya mutationer enligt Socialdepartementets pressmeddelande.

Foto: Freepik (överst) och Sveriges riksdag

Dela gärna artikeln: