Covid-19: Viktig information till allmänheten från Oskarshamns kommun

Covid-19: Viktig information till allmänheten från Oskarshamns kommun

2021-01-25 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

”Från och med onsdag och tre veckor framåt gäller tillfälligt besöksförbud på särskilda boenden i kommunen. Det är på grund av den stora smittspridningen som besöken tillfälligt stoppas”, skriver Oskarshamns kommun i ett pressmeddelande på måndagen.

”Oskarshamns kommun lämnade under förra veckan in en så kallad hemställan till Folkhälsomyndigheten om att få ett tillfälligt besöksstopp i särskilda boenden. På måndagen kom besked att Folkhälsomyndigheten beslutat enligt kommunens begäran. Besöksförbudet gäller från och med den 27 januari till och med den 16 februari.”

”Tråkigt”

 ̶ Tyvärr behöver vi införa besöksförbud på våra särskilda boenden. Det är såklart tråkigt att behöva begränsa de äldres sociala kontakter igen. Samtidigt har vi en hög smittspridning och vaccinationerna pågår för fullt och vi kommer att få ett tryggare läge om bara några veckor. Vi får alla ha tålamod fram till dess, säger socialchef Anna Lindquist.

”Tillfälligt besöksförbud efter beslut från Folkhälsomyndigheten gäller just nu i ett fyrtiotal kommuner i Sverige. En kommuns hemställan börjar hos respektive länsstyrelse och passerar smittskyddsläkaren i länet för ett utlåtande innan Folkhälsomyndigheten får den för beslut. Tre veckors besöksstopp är vad myndigheten beslutar om, sedan får processen göras om i de fall en kommun vill ha fortsatt besöksförbud.”

”Ny bedömning”

  ̶  Om tre veckor gör vi en ny bedömning av läget. Finns det behov av en förlängning så kommer vi att ansöka om det, men vi hoppas verkligen att ett kortare besöksförbud ska vara tillräckligt, säger Anna Lindquist.

”Det finns särskilda undantag från besöksförbudet, exempelvis vid vård i livets slutskede. Den som är anhörig till någon som bor på ett av våra boenden och har frågor om besöksförbudet kontaktar aktuellt boende”, skriver kommunen i pressmeddelandet.

ARKIVFOTO

PETER A ROSÉN

Dela gärna artikeln: