Dalarna sa nej till covid-19-vaccin: Kalmar län står nu redo att ta över doserna

Dalarna sa nej till covid-19-vaccin: Kalmar län står nu redo att ta över doserna

2021-01-14 0 av Peter A Rosén


LÄNET

Regionstyrelsens ordförande i Dalarna, Ulf Berg (M), meddelade under gårdagen att Region Dalarna inte ämnar använda Modernas vaccin. Likt Östergötlands Kaisa Karro (S) meddelar nu Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande i Region Kalmar län, att Kalmar län mer än gärna tar emot vaccinet.

Angelica Katsanidou (S). FOTO: PETER A ROSÉN

– Likt Östergötland står vi i Region Kalmar län redo att ta emot en större del av vaccinet om doserna inte används. Har det moderata regionrådet i Dalarna inte förmåga eller vilja att utöka vaccineringen så står vi redo att ta över doserna. Det är bättre än att de ligger och väntar, säger Angelica Katsanidou (S).

”Jag känner full tillit inför regeringens besked att staten täcker kostnader även vid eventuella vaccinbiverkningar”

ANGELICA KATSANIDOU (S)

Socialminister Lena Hallengren (S) har lovat att staten ska täcka kostnaderna vid eventuella biverkningar av vaccinet, vilket också bekräftades under en pressträff i går, onsdag. Socialministern meddelade också att regeringen förbereder ett uppdrag till Kammarkollegiet i väntan på att själva lagstiftningen är på plats. Ett besked som också välkomnas av S-ordföranden i Region Kalmar län:

– Regionerna har fått full kompensering för åtgärder och kostnader i samband covid-vården. Jag känner full tillit inför regeringens besked att staten täcker kostnader även vid eventuella vaccinbiverkningar. Vi måste se till att värna liv och hälsa genom att vaccinera befolkningen så fort som möjligt, säger Katsanidou (S).

FOTO

FREEPIK (översta bilden)