Därför blir det ingen belysning längs med gång- och cykelvägen mellan Tålebo och Mönsterås

Därför blir det ingen belysning längs med gång- och cykelvägen mellan Tålebo och Mönsterås

2022-04-22 Av av Peter A Rosén

TÅLEBO/MÖNSTERÅS

Nej, det blir ingen belysning längs med gång- och cykelvägen mellan Mönsterås och Tålebo under de närmaste åren.

Det var Christer Olsson (SD) som skrev en motion i frågan.

Christer Olsson (SD). Arkivfoto: Peter A Rosén

Nu har den behandlats i kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Det är viktigt med belysning längs med gång- och cykelvägarna. Det är helt i linje med vad vi vill. Det är en bra idé – vi delar Christers uppfattning, men vägen mellan Tålebo och Mönsterås är en statlig väg. Det är således Trafikverkets ansvar att sätta upp belysning. Vi har haft en diskussion om detta med Trafikverket – och de har sagt att kommunen ensam får finansiera ett sådant projekt.

– Vår bedömning är att det rör sig om fyra miljoner kronor. Sedan tillkommer det givetvis el- och underhållskostnader. Men i dagsläget har vi inga kommunala medel till en sådan investering.

”Det är klart att vi i första hand måste sätta upp belysning på de vägar där vi har ansvaret”

ANDERS JOHANSSON (C), KOMMUNALRÅD I MÖNSTERÅS KOMMUN

– Vi sätter upp mycket belysning längs med cykelvägarna – men det är klart att vi i första hand måste sätta upp belysning på de vägar där vi har ansvaret. Det är vårt jobb. Vi har en hel del att göra där först. Sedan kan man absolut tänka sig att vi tar en del av ett ansvar längs med vägar inom vår kommun som vi inte är ansvariga för. Men vi är inte beredda att själva stå för finansieringen, säger Anders Johansson.

Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås kommun. Foto: Peter A Rosén

Varför vill inte Trafikverket vara med och finansiera gatubelysning mellan Tålebo och Mönsterås?

– De prioriterar inte den sträckningen, helt enkelt, svarar kommunalrådet, som konstaterar att Trafikverket ofta kräver någon form av medfinansiering när de säger ja till den här typen av projekt.

– Det är egentligen bedrövligt – med tanke på att det rör sig om infrastruktur som staten är ansvarig för. Då ska de också ta sitt ansvar. Här är det som vanligt, att vi i kommunen står närmre kommunmedborgarna – vi får ställa upp för att få igenom projekt som är någon annans ansvar, säger Anders Johansson.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln:

Annons: Hela Sverige ska leva Oskarshamn