Därför blir Ingemar Lennartsson (KD) nytt oppositionsråd i Oskarshamns kommun

Därför blir Ingemar Lennartsson (KD) nytt oppositionsråd i Oskarshamns kommun

2022-05-27 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Tidigare på fredagen berättade vi att Ingemar Lennartsson (KD) tar över som oppositionsråd i Oskarshamns kommun efter Mathias Karlsson, som nyligen lämnade Liberalerna och bildade ett nytt parti, Kustlandspartiet.

– Vi var inriktade på att Pontus Welin (L) skulle ta uppdraget – det är Liberalernas plats enligt överenskommelsen mellan L, KD, V och C – och vi hade stöttat honom om han hade ställt upp. Men när jag fick frågan, så började jag fundera. Och det är klart att man tar en sådan här chans. Jag känner att jag kan frågorna, säger 70-årige Ingemar Lennartsson på en pressträff i stadsparken i Oskarshamn.

– Det känns hedrande, understryker han.

”Jag ringde faktiskt till min dotter, som bor i Linköping, innan jag tog beslutet”

INGEMAR LENNARTSSON (KD), NYTT OPPOSITIONSRÅD I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Men jag ringde faktiskt till min dotter, som bor i Linköping, innan jag tog beslutet. Barnen känner en bäst, så jag frågade vad hon tycker. ”Det är klart att du ska ta den chansen”, sa hon.

Ingemar Lennartsson, som har varit med inom kommunpolitiken under många år, är oppositionsråd fram till årsskiftet.

På väg mot oppositionsrådsuppdraget. Ingemar Lennartsson (KD) tar över efter Mathias Karlsson. Foto: Peter A Rosén

”Har trivts väldigt bra”

Han lämnar samtidigt uppdraget som andre vice ordförande och ledamot i socialnämnden. Pontus Welin ersätter honom där. Pontus Welin går även in som ordinarie i kommunstyrelsen och ersättare i kommunstyrelsens arbetsutskott.

”Det känns tråkigt att lämna socialnämnden”

INGEMAR LENNARTSSON

– Det känns tråkigt att lämna socialnämnden. Jag har trivts väldigt bra där, säger Ingemar Lennartsson.

Liberalerna har fortsättningsvis två av oppositionens fyra presidieplatser i kommunens nämnder – andre vice ordförandeplatserna i socialnämnden och samhällsbyggnadsnämnden.

”Efter noggranna överläggningar bestämde vi oss för att ställa oss bakom Ingemar Lennartsson som nytt oppositionsråd”

PONTUS WELIN (L)

– Vi har haft en intern process om hur frågan skulle hanteras efter Mathias Karlssons avgång. Vårt fokus har hela tiden legat på Liberalernas bästa. Inom Liberalerna har vi haft en diskussion om vad som gynnar oss bäst i frågan. Och efter noggranna överläggningar bestämde vi oss för att ställa oss bakom Ingemar Lennartsson som nytt oppositionsråd, säger Pontus Welin.

”Ska ha ett tack”

– Och det är även förankrat inom Vänsterpartiet och Centerpartiet. Vi har haft samtal med dem – och de ska ha ett tack för att de hedrar avtalet mellan partierna (L, KD, V och C har valsamverkan). Jag vill också tacka för förtroendet som finns inom oppositionen. Många förväntade sig att jag skulle gå fram som oppositionsråd. Det finns flera olika anledningar till att jag inte gör det. En del av dem är personliga, tillägger han.

Pontus Welin (L). Foto: Peter A Rosén

Liberalerna och Kristdemokraterna har, som bekant, haft ett budgetsamarbete under flera år – ibland har de båda partierna kallats för Lillalliansen. Vad som händer efter valet i höst är dock oklart.

– Det gäller att göra ett bra val – så får vi se vad som händer sedan. Men vi sa tidigt att vi går fram själva, med vår egen politik, i den här valrörelsen. Vi har inget större samarbete med något parti, säger Ingemar Lennartsson.

Ingemar Lennartsson (KD) och Pontus Welin (L) njuter av försommarvädret i stadsparken.
Foto: Peter A Rosén

Oppositionsrådsfrågan avgörs slutgiltigt i en omröstning i fullmäktige den 13 juni.

Sverigedemokraterna har nominerat Leif Axelsson till oppositionsrådsposten.

”Att jag inte ställer upp visar ju att jag inte är ute efter något arvode”

PONTUS WELIN

– Jag läste att de tror att vi bara är ute efter arvoden. Att jag inte ställer upp visar ju att jag inte är ute efter något arvode, säger Pontus Welin.

SD är det största oppositionspartiet – men L, KD, V och C är, tillsammans, större än SD.

– Det gäller att samarbeta med någon också, konstaterar Ingemar Lennartsson.

Vad kommer du att ta tag i nu när du är oppositionsråd?

– Jag har tre frågor. För det första är det skamligt att vi har en kö på 35 personer till äldreboendena. Inom oppositionen är vi överens om att något måste göras där. Nummer två är att alla skriker efter arbetskraft. Man måste jobba mer med att få hit folk och rätt kompetens. Det är en ödesfråga för kommunen. Nummer tre är att vi ska bli 30 000 invånare i kommunen år 2030. Men man pratar inte så mycket om landsbygden och de mindre orterna när det kommer till den frågan.

– Jag skulle vilja se en utvecklingsplan för varje ort, inte bara staden Oskarshamn, säger Ingemar Lennartsson, som konstaterar att fler och fler vill bo på landsbygden – ett sug som har kommit i kölvattnet av pandemin.

– Sedan handlar min roll som oppositionsråd även om att informera de andra oppositionspartierna.

Ringer du även till SD?

– Om de frågar efter något, så informerar jag dem. Men de är inte med i vårt samarbete på oppositionssidan, svarar Ingemar Lennartsson.

Ingemar Lennartsson (KD) ser fram emot sina nya arbetsuppgifter. Foto: Peter A Rosén

Så här ser mandatfördelningen ut i fullmäktigeförsamlingen i Oskarshamns kommun:

Socialdemokraterna: 17 platser

Sverigedemokraterna: 9

Moderaterna: 8

Liberalerna: 5

Vänsterpartiet: 4

Kristdemokraterna: 3

Centerpartiet: 3

Dela gärna artikeln: