Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

”Därför försvinner våra äldre bär- och svampskogar för gott”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMNS KOMMUN

Oskarshamnsbygdens Fågelklubb och Kilmatgruppen i Oskarshamn reagerar starkt på statliga Sveskogs framfart i kommunen.

– I dag är över 80 procent av Sveaskogs skogar i kommunen yngre än 60 år. Därför försvinner våra äldre bär- och svampskogar för gott. De områden som vi medborgare och delägare i Sveaskog uppskattar mest, säger Jan Brenander i Oskarshamnsbygdens Fågelklubb.

”Det är de närmaste 25 åren som avgör planetens framtid”

GUNNAR WESTLING, KLIMATGRUPPEN I OSKARSHAMN

– Det är de närmaste 25 åren som avgör planetens framtid. Vi måste låta våra skogar bli de kolsänkor de har möjlighet at vara. Nya kalhyggen läcker växthusgaser i 10–15 år. Det har vi inte råd med. Därför måste vi låta skogarna bli äldre och vi måste bruka dem med förstånd. Det skulle också gynna människors välmående och den biologiska mångfalden, säger Gunnar Westling i Klimatgruppen i Oskarshamn.

Gunnar Westling. Arkivfoto: Peter A Rosén

I morgon torsdag, den 28 april, anordnar fågelklubben och klimatgruppen en skogskväll i Kyrkans hus i Oskarshamn – med föredrag och panelsamtal om Sveaskogs framfart i kommunen. Per Jiborn, naturturismexpert från Västervik, föreläser om naturskydd i Kalmar län och skogens betydelse för besöksnäringen.

”Skogen som jag minns den är snart borta”

CHRISTER EK, BIOLOGISKA SÄLLSKAPET

Därefter samtalar företrädare för de lokala natur- och miljöföreningarna om statens skogsbruk i Oskarshamns kommun. I panelen finns Jan Brenander, Gunnar Westling och Christer Ek, från Biologiska sällskapet. Helge Torstensson, Virserum, är samtalsledare/moderator.

– Skogen som jag minns den är snart borta. Förändrad till ett artfattigt och själlöst skogslandskap. Biologisk mångfald och gamla kulturspår försvinner. Det är en sorg inte bara för mig utan även för kommande generationer, säger Christer Ek.

Statliga Sveaskog är den största skogsägaren i kommunen.

– Bolagets allt intensivare skogsbruk präglar stora delar av kommunen med allt fler hyggen och mer ungskog. Dessutom förvärvade Sveaskog för ett par år sedan drygt 300 hektar bondeskog väster om Eckern. Den första åtgärden blev att avverka merparten av områdets gammelskog. Men Sveaskog vill avverka ännu mer i området där Döderhultarn växte upp för 150 år sedan, säger Gunnar Westling.

Foto: Ola Ekstrand/LRF (översta bilden)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS