Därför lämnar Oskarshamns oppositionsråd politiken: Riktar hård kritik mot Liberalerna på riksnivå

Därför lämnar Oskarshamns oppositionsråd politiken: Riktar hård kritik mot Liberalerna på riksnivå

2022-04-02 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Sent på fredagskvällen berättade vi att oppositionsrådet Mathias Karlsson (L) saknas på fullmäktigevalsedeln i valet i höst.

Varför?

ON ringer upp och ställer frågan på lördagsförmiddagen.

– Jag känner inte längre igen mig i partiet. När jag ser väljarna i ögonen så måste jag kunna försvara det som Liberalerna står för – och jag känner att jag inte kommer att kunna göra det. Därför kan jag inte ställa upp i valet. Det går inte, svarar han.

”Partiet har tappat det som gjorde att jag gick med i Folkpartiet en gång i tiden”

MATHIAS KARLSSON (L), OPPOSITIONSRÅD I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Partiet har tappat det som gjorde att jag gick med i Folkpartiet en gång i tiden. Jag tänker på inriktningen rent ideologiskt och inriktningen i SD-frågan. Det är inte längre ett parti som jobbar visionärt och med sunt förnuft. Det har försvunnit. När Liberalerna gjorde sitt vägval i SD-frågan så sa jag att jag inte kommer att ställa upp på någon lista.

”Partiet flackar i frågor som man har haft en tydlig ståndpunkt i innan”

– Jag har varit tydlig med att jag inte vill ställa upp på riksdags- eller regionlistan. Och jag har hela tiden sagt att jag inte tänker ställa upp på fullmäktigelistan – men jag är givetvis kvar under den resterande delen av mandatperioden.

Är det SD-frågan som är avgörande för din del?

– Ja, det är det stora. Men det är mycket annat också. Partiet flackar i frågor som man har haft en tydlig ståndpunkt i innan. Inriktningen när det gäller SD är det stora, rent ideologiskt. De liberala värdena är väldigt viktiga för mig. Alla människor är värda lika mycket – det är något som jag står upp för. Det är en självklarhet för mig. Att börja kompromissa inom det området visar att man har tappat fotfästet, säger Mathias Karlsson.

”Jag gick in i Folkpartiet och jag är folkpartist”

– Jag gick in i Folkpartiet och jag är folkpartist, betonar han.

Han konstaterar också att det finns väldigt många förtroendevalda liberaler runtom i landet som inte ställer upp på någon av partiets listor i höstens val.

Är det många på lokal nivå som har hoppat av?

– I förra valet hade vi 25 namn på listan – nu är det bara nio stycken. Och Liberalerna på nationell nivå har tappat väldigt många medlemmar.

Det kan nog bara sluta på ett sätt, med tanke på opinionssiffrorna på riksnivå…

– Ja, så illa är det, tyvärr.

Det hade kanske blivit bättre med Erik Ullenhag som partiledare?

– Ja, jag röstade på honom (i partiledarkampen mellan honom och Nyamko Sabuni).

Kommer du att byta parti framöver?

– Nej. Det tåget har gått, säger Mathias Karlsson och skrattar.

Men jag tänker att du kanske planerar att göra det längre fram. Centerpartiet borde vara det självklara alternativet för dig…

– Nej, så har jag inte tänkt. Och kärnkraftsfrågan är en jätteviktig faktor för mig, vilket gör det svårt för mig att vara med i Centerpartiet, även om de har många sunda åsikter i övrigt.

– Men jag kommer att ha kvar mitt intresse för politik och jag kommer att vara föreningsengagerad även fortsättningsvis.

– Jag har inte släppt tanken på att vi kan utveckla kommunen.

Nej, men du kommer inte att ägna dig åt partipolitik…

– Nej, det blir det inte.

Inte på ett bra tag i alla fall…

– Nej, precis. Men föreningsmässigt finns det mycket att göra. Jag tycker att det är jätteroligt.

Går du tillbaka till ditt jobb på SKB efter valet?

– Ja, jag är tjänstledig, så jag går troligen tillbaka dit efter valet. Det är tanken – sedan vet man aldrig vad som händer, säger 47-årige Mathias Karlsson, som har varit aktiv inom politiken sedan 2005.

2006 var således hans första val.

– Och från början sa jag faktiskt att ambitionen var att jag skulle vara med i tre mandatperioder.

Det blev följaktligen fyra.

17 år inom politiken kan vara lite lagom…

– Ja, det kan det vara – helt klart.

Mathias Karlsson (L) tittar in i kameran
Mathias Karlsson (L). Foto: Peter A Rosén

Här är Liberalernas valsedel i fullmäktigevalet i Oskarshamn i höst:

1. Johanna Wyckman, regionråd

2. Pontus Welin, lärare

3. Karl-Erik Gustavsson, pastor

4. Eva-Maria Strömquist, konsulent

5. Johan Jansson, försäljare

6. Rebecka Hallberg, industriarbetare

7. Ulf Jönsson, journalist

8. Lukas Czarnowski, läkare

9. Lisbeth Lindberg, språklärare

”Det känns roligt att vi kan gå fram med ett engagerat gäng liberaler på vår lista. Vi kommer fortsatt jobba för en skola där kunskap och studiero är i fokus, och en äldreomsorg som ger en värdig vård för äldre”, skriver Johanna Wyckman i en kommentar till ON.

Johanna Wyckman (L). Foto: Peter A Rosén

Liberalerna har för närvarande fem mandat i fullmäktige.

Dela gärna artikeln:

Annons: Hela Sverige ska leva Oskarshamn