Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Därför möts Oskarshamnsborna av en flera hundra meter lång ovanlig syn på lördag…

ANNONS

OSKARSHAMN

På lördag möts Oskarshamnsborna av en ovanlig syn – en flera hundra meter lång grön linje som löper längs centrala gator i staden.

Det skriver Synskadades Riksförbund och Specsavers i ett pressmeddelande.

”Linjen tar omvägar runt hinder som en synskadad kan möta i vardagen. Syftet: att rikta uppmärksamhet mot Synlinjen, en hjälp som synskadade kan vända sig till med utmaningar och problem i vardagen – och Vita käppens dag som infaller just på lördag den 15 oktober.”

”Vi vill påminna om att vardagen för människor med synnedsättning kan vara fylld av utmaningar”

PATRICK JUTQVIST, ORDFÖRANDE FÖR SYNSKADADES RIKSFÖRBUND (SRF) OSKARSHAMN

– Vi vill påminna om att vardagen för människor med synnedsättning kan vara fylld av utmaningar, säger Patrick Jutqvist, ordförande för Synskadades Riksförbund (SRF) Oskarshamn.

Råd och hjälp

”Synskadades Riksförbund (SRF) är landets företrädare för personer med synnedsättning. 2020 startade de Synlinjen, en stödlinje som ger råd och hjälp i alla frågor som rör synnedsättningar. Synlinjens rådgivare har egen erfarenhet av att leva med en synnedsättning, och svarar på en mängd olika slags frågor via telefon eller e-post om till exempel rehabilitering, arbete, studier, hjälpmedel, rättigheter och annat. En viktig verksamhet, som samtidigt bedrivs med knappa resurser.”

”För att uppmärksamma det viktiga arbete som Synlinjen gör har SRF i samarbete med optikkedjan Specsavers butik i Oskarshamn förberett en aktivitet nu på lördag den 15 oktober: man kommer att dra en lång grön linje som slingrar sig genom några centrala gator i staden. Den gröna linjen tar tydliga omvägar förbi hinder i centrala Oskarshamn – fasta och tillfälliga hinder på marken, som för en normalseende inte innebär några problem men för en person med synnedsättning kan vara problematisk.”

”Vår gröna linje är en påminnelse om att för personer med synnedsättning är vardagen full av stora och små utmaningar”

PATRICIA STAVERVIK, DELÄGARE PÅ SPECSAVERS I OSKARSHAMN

–  Vår gröna linje är en påminnelse om att för personer med synnedsättning är vardagen full av stora och små utmaningar. Att läsa på en skärm eller i kontakter med myndigheter är sådana exempel. Där gör Synlinjen ett fantastiskt arbete och med den här aktiviteten vill vi bidra till att öka kännedomen om att den finns och är viktig, säger Patricia Stavervik, delägare på Specsavers Oskarshamn.

Vita käppens dag

200 000 svenskar lever idag med synnedsättning eller är blinda, och över två miljoner svenskar har fått en diagnos på ögonsjukdom av en ögonläkare. Således är även väldigt många Oskarshamnsbor drabbade. Behoven att stötta i vardagen är stora, och Synlinjens arbete gör skillnad. På lördag är det lämpligt nog även Vita käppens dag, en dag då SRF brukar fokusera på företeelser i samhället som berör synskadades situation:

– Med Synlinjen ger vi personer som drabbats av en synnedsättning möjlighet att prata med människor som har erfarenhet av att hantera de svårigheter vi ställs inför i samhället, det är ett viktigt arbete. Vita käppen är det bästa hjälpmedlet för att undvika hinder och för att visa omgivningen att användaren har en synnedsättning, säger Patrick Jutqvist.

”SRF och Specsavers har i flera år arbetat tillsammans med det gemensamma syftet En bättre ögonhälsa för alla”

JENNY SOLBERG, DELÄGARE PÅ SPECSAVERS

Att det finns ett stort informationsbehov, det är alla deltagande parter överens om:

–  SRF och Specsavers har i flera år arbetat tillsammans med det gemensamma syftet ”En bättre ögonhälsa för alla”, och det kommer vi att fortsätta med även efter denna aktivitet med den gröna linjen vilken vi hoppas hjälper allmänheten att uppmärksamma och stötta SRF:s viktiga arbeta för synskadade, säger Jenny Solberg.

På lördag går det också bra att träffa representanter från SRF i Specsavers butik på Köpmansgatan 3, mellan 10 och 15, testa Fingerad Optik Glasögon och ta del av mer om deras viktiga arbete för synskadade.

Patricia Stavervik, delägare på Specsavers Oskarshamn, Patrick Jutqvist, ordförande SRF Oskarshamn, och Jenny Solberg, delägare på Specsavers Oskarshamn, gör gemensam sak för att uppmärksamma synskadades vardag. Foto: Specsavers
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS