Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Insändare: Därför säger Hyresgästföreningen i Oskarshamn nej till marknadshyror

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

INSÄNDARE

Marknadshyror, vad innebär det?

Det innebär att marknadspris ska råda på hyreslägenheter.

Marknadspris följer två enkla ekvationer:

Låg efterfrågan + hög tillgång = låga priser.

Omvänt:

Hög efterfrågan + låg tillgång = höga priser.

Låg tillgång

Här i Oskarshamn har vi låg tillgång och hög efterfrågan, vilket vi kan se när vi tittar på de två av bostadsmarknadens tre ben som redan har marknadspris nämligen insatslägenheter och enfamiljshus.

Vill du köpa en normal 70-talsvilla, i Oskarshamn i dag så får du räkna med utgångspriser på mellan två och en halv miljon och tre miljoner kronor.

Det kan i och för sig bli billigare om du drar dig utåt småorterna i kommunen, men det är långt ifrån säkert.

Om du i stället vill ha en insats så börjar priserna för tre rum och kök på nio hundra tusen kronor, och för två rum och kök på sjuhundratusen kronor.

”Vilka har då råd att bo?”

Om vi då tittar på det tredje benet på bostadsmarknaden vilka är hyreslägenheter så är efterfrågan på dem lika hög som på de bägge andra benen, och de kostar ibland lika mycket och boendekostnaden sjunker aldrig, som det gör för dem som äger sina bostäder.

Skulle däremot fastighetsägarna helt plötsligt få ta ut marknadshyror så skulle de som äger fastigheter i Oskarshamn kunna ta ut ganska höga hyror därför att efterfrågan är så pass hög.

Frågan vi inom Hyresgästföreningen ställer, är vilka har då råd att bo?

Det är inte heller som att vi aldrig haft marknadshyror i Sverige, för vi hade det för ungefär hundra år sedan.

”De som hade pengar bodde i stora paradvåningar medan fyra till åtta arbetarfamiljer kunde tvingas dela på ett rum och kök och de kunde bli vräkta med några timmars varsel”

SYLVIA BORG OCH ULF ÅMAN, HYRESGÄSTFÖRENINGEN OSKARSHAMN

De som hade pengar bodde i stora paradvåningar medan fyra till åtta arbetarfamiljer kunde tvingas dela på ett rum och kök och de kunde bli vräkta med några timmars varsel.

Då säger ni kanske att detta bara ska gälla nybyggnation.

Det är sant att det är det man säger, men vi vet av erfarenheter från Finland och Tyskland att de gamla bestånden snart följer.

Det är väl bra om det byggs mer, kanske någon annan tycker.

Måste ta ett lån

Om det bara är marknadspris som avgör om det byggs nytt, varför byggs det då inte fler bostadsrätter? Dessa har ju redan i dag marknadspris.

Anledningen är att om du ska köpa en bostadsrätt så måste du ta ett lån och det är inte alla som kan ta ett lån, av olika anledningar.

Hyreslägenheterna däremot de finns redan och de är bebodda.

”Det innebär att om man i ett slag kan höja hyrorna med femton till tjugo procent utan att göra någonting, utan att ens behöva ”lyxrenovera” så har fastighetsägarnas vinster stuckit i väg med raketfart”

Det innebär att om man i ett slag kan höja hyrorna med femton till tjugo procent utan att göra någonting, utan att ens behöva ”lyxrenovera” så har fastighetsägarnas vinster stuckit i väg med raketfart.

”Social housing”

Vi däremot, som bor i hyresrätterna, som inte kommer att ha råd att betala marknadshyror, ska enligt det förslag som ligger kunna erbjudas det som i England och USA kallas ”social housing” vilket är bostäder av lägsta standard och på sämsta platserna, i USA är det inte ovanligt att bygga social housing i områden runt flygplatser där flygljudet gör det omöjligt att sälja bostäder.

Därför protesterar Hyresgästföreningen mot att marknadshyror införs i Sverige.

Styrelsen för Hyresgästföreningen Oskarshamn

Genom

Sylvia Borg, ordförande

Ulf Åman, sekreterare

GRAFIK: HYRESGÄSTFÖRENINGEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS