Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Därför sparar Oskarshamns kommun inom grundskolan: Anton Sejnehed (S) svarar

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Tidigare på onsdagen berättade vår tidning att Oskarshamns kommun ska genomföra besparingar inom grundskoleverksamheten.

Varför?

Vi ställer frågan till bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S).

Han svarar så här:

– Grundskolan gick under 2020 med ett underskott om 7,9 miljoner kronor. Det innebär att grundskolan vid utgången av 2020 hade för stor kostym i förhållande till budgeten och att man därför behöver anpassa sig till sin budget. Bildningsnämnden har 2021 beslutat om en besparing på 620 000 kronor för hela grundskolan. Det motsvarar en tjänst fördelat på alla grundskolor.

– Vidare avslutas också vårt ESF, projekt motivation leder till framgång. De skolor som valt att fortsätta med det projektet måste finna finansiering i sin egen budget. Det är ingen besparing utan en konsekvens av de beslut som varje rektor tar.

”Kan påverka på ett positivt sätt”

Kan du säga något om vilka skolor som berörs av sparpaketet?

– Alla verksamheter har till uppgift att hålla sin budget.

Hur omfattande är besparingarna? Storlek? Antal tjänster?

– Underskottet för 2020 var ju 7,9 miljoner kronor, samt att bildningsnämnden har beslutat om en besparing på 620 000 kronor för hela grundskolan.

När ska besparingarna genomföras?

– Verksamheterna har en budget för 2021 och ska arbeta för att den budgeten hålls under året.

Finns det en risk för att kvaliteten på undervisningen påverkas?

– Alla förändringar kan påverka och många på ett positivt sätt. Kvaliteten på undervisningen handlar inte i första hand om pengar utan om hur vi genom det kollegiala lärandet hela tiden reflekterar över undervisningen, tar stöd av forskning och erfarenhet, och fortsätter att kontinuerligt utveckla och förbättra undervisningen tillsammans, svarar Anton Sejnehed, som utifrån den tidigare artikeln idag vill lägga till följande:

– I Lärarförbundets ranking av bästa skolkommun kan man läsa följande:

”Lärartäthet 25/290″ (Oskarshamns kommun ligger således på plats 25 bland Sveriges 290 kommuner i rankingen, reds. anm.).

”Klarar sig väldigt bra”

– Oskarshamns kommun klarar sig väldigt bra när vi jämför lärartäthet med andra kommuner. Den senaste statistiken visar även på en förbättrad utveckling jämfört med förra året. Det här kriteriet bygger på antalet elever per lärare i grundskolan och förskoleklass, samt inskrivna barn per årsarbete i förskolan och fritidshem. I Oskarshamns kommun går det 10,7 elever per lärare i grundskolan.

– Eftersom det i din artikel står att det inte finns pengar till material som böcker, pennor och sudd, så vill jag också nämna att grundskolan i sina budgetar har räknat med 6,2 miljoner kronor till dessa kostnader, säger Anton Sejnehed.

ARKIVFOTO

PETER A ROSÉN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS