Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Därför väljer Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet att samarbeta med varandra i Högsby kommun

ANNONS

HÖGSBY

Per Gröön (C) blir kommunstyrelsens ordförande i Högsby kommun under de kommande fyra åren, då Centerpartiet kommer att regera tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i kommunen – precis som trion gör i Region Kalmar län.

Socialdemokraterna har tio mandat i fullmäktigeförsamlingen i Högsby kommun, Centerpartiet har fem platser och Vänsterpartiet har en.

Sverigedemokraterna har sju, Kristdemokraterna har fem och Moderaterna har tre.

16–15 till den nya rödgröna majoriteten således.

Hur kommer det sig då att Centern väljer ett samarbete med två socialistiska partier? Vi ställer frågan på pressträffen, som de tre partierna bjöd in till utanför kommunhuset i Högsby på fredagen.

Andreas Lindgren (V), Per Gröön (C) och Jonas Erlandsson (S). Foto: Peter A Rosén

”Om de är socialistiska eller inte har vi inte lagt så mycket fokus på”

PER GRÖÖN (C)

– Om de är socialistiska eller inte har vi inte lagt så mycket fokus på. Var kan vi få igenom mest av vår politik? Det är den viktigaste frågan för oss. Under flera år har jag tyckt att vi har legat ganska nära varandra när det gäller förslag, tankar och idéer, svarar Per Gröön (C).

– Efter noga övervägande och efter samtal med de andra borgerliga partierna har vi bestämt oss för detta. Här får vi ut mest av vår politik – samtidigt som ett majoritetsstyre är att föredra – speciellt nu när det vankas tuffare tider för kommuner och regioner. Vi vill driva lite av samma frågor i kommunen. Vi ska ha en ekonomi i balans för att kunna rusta oss för framtiden – vi ser också vikten av att ha en bra fritidsgårdsverksamhet, som är tillgänglig i hela kommunen. Det är också viktigt med en bra arbetsmiljö för våra medarbetare, tillägger han.

Per Gröön (C). Foto: Peter A Rosén

Och hur kan Vänsterpartiet säga ja till ett samarbete med ett borgerligt parti?

– Ja, jag tänker att det är stor skillnad mellan riks- och lokalnivån. Det är som Per säger – det finns många punkter där vi säkert kommer att komma överens på ett väldigt bra sätt, säger Andreas Lindgren (V).

– Vårt mål har varit att bilda en majoritet. Det här är en bra lösning för Högsby kommun. Jonas och Per kommer att komplettera varandra på ett väldigt bra sätt. Deras erfarenhet kommer att behövas när vi går in i kärvare tider framöver. Vi ser positivt på det här, understryker han.

Andreas Lindgren (V). Foto: Peter A Rosén

Och hur kan Socialdemokraterna säga ja till ett samarbete med ett borgerligt parti?

– Nej, men lokalpolitiken ligger långt ifrån rikspolitiken. Det handlar om ett ömsesidigt förtroende – att man kan diskutera sig fram till bra beslut. Jag är övertygad om att vi kommer att kunna göra det tillsammans med Centerpartiet. Vi har jobbat bra tillsammans även när vi var i opposition och de satt i majoriteten, säger Jonas Erlandsson (S).

Jonas Erlandsson (S). Foto: Peter A Rosén

– Just de tuffa tiderna har varit vår ingång i detta. Vi tycker att det är bäst att bilda ett majoritetsstyre. Det är mycket bättre med ett starkt majoritetsstyre än ett minoritetsstyre. Vi är givetvis glada över att Centerpartiet har valt den här modiga vägen. Nu får vi en möjlighet att driva på utvecklingen på ett stabilare sätt, där majoriteten tar fram förslagen tillsammans, tillägger han.

”Det var inte förstahandsalternativet”

PER GRÖÖN

Var det här förstahandsalternativet för Centerpartiet – eller förhandlade ni med de gamla alliansvännerna i Kristdemokraterna och Moderaterna inledningsvis?

– Det var inte förstahandsalternativet. Vi har pratat med våra gamla allianskompisar under en längre period. Vi ville verkligen behålla alliansen, svarar Per Gröön.

Vad föll det på?

– Nej, men vi lyckades inte få till en bra uppdelning av arbetsuppgifter och platser.

Krävde Kristdemokraterna kommunstyrelseordförandeposten?

– De var väldigt glada. Och det är bara att gratulera dem till fem mandat (lika många som Centern). De tycker att de är väldigt stora nu och de ville att det skulle återspeglas i bemanningen av förtroendeuppdragen. Det var en valframgång för dem, samtidigt som vi backade. Vårt valresultat är inget att skryta med, direkt, svarar Per Gröön.

”Vi har framför allt försökt prata med Kristdemokraterna”

JONAS ERLANDSSON (S)

Hade Socialdemokraterna något annat alternativ?

– Vi har framför allt försökt prata med Kristdemokraterna – men de ville inte prata med oss. Sedan ville Centern prata med oss – och då löste det sig kvickt, svarar Jonas Erlandsson.

– Ja, diskussionsklimatet har varit jättebra. En helt annan miljö jämfört med hur det var hos våra gamla kompisar. Men inga horn i sidan, säger Per Gröön.

”Vi känner oss som vinnare alla tre”

JONAS ERLANDSSON

Hur kommer det sig att Centerpartiet får kommunstyrelseordförandeposten? Socialdemokraterna är ju större än Centern…

– Vi har kommit fram till det i vår uppgörelse. Vi är nöjda, Centern är nöjda och Vänsterpartiet är nöjda. Då är alla nöjda – och det är det bästa för Högsby kommun. Vi känner oss som vinnare alla tre. Det är viktigt – och en bra ingång i ett samarbete, svarar Jonas Erlandsson.

Ni kommer inte att göra som Oskarshamns kommun, som har två kommunalråd i majoritet?

– Nej.

Då blir du utskottsordförande i stället?

– Ja, i kommunledningsutskottet, svarar Jonas Erlandsson, som konstaterar att det är ett arvoderat förtroendeuppdrag som har legat på 20 procent av en heltid under de senaste fyra åren (en dag i veckan, i praktiken).

Diana Bergeskans (S) kommer att bli ordförande i socialutskottet.

I utbildningsutskottet tar Mahmoud Al Mokdad (C) över ordförandeklubban.

Yvonne Hagberg (S) – som på fredagen gjorde sin sista dag som regionråd i Region Kalmar län – blir ordförande i myndighetsnämnden.

Yvonne Hagberg (S)
Yvonne Hagberg (S). Foto: Peter A Rosén

Personalutskottet är nedlagt – det ligger numera under kommunledningsutskottet.

Åke Gustavsson (S) blir ordförande i fullmäktigeförsamlingen.

Vänsterpartiet, som får en ersättarplats i kommunstyrelsen, räknar inte med någon större utdelning när det gäller fördelningen av utskottsplatserna.

Vilken typ av politik ska ni föra framöver?

– Vi ska bedriva den bästa politiken för Högsby kommun, svarar Jonas Erlandsson.

Och vad innehåller den?

– Den innehåller både satsningar och förändringar av verksamheten. Vi kommer att precisera det i vår budget, säger Jonas Erlandsson.

Har ni några prioriteringar som ni kan berätta om redan nu?

– Vi var genast överens om att vi vill jobba med ortsanalyserna som vi har föreslagit – och skapa ekonomiska möjligheter för genomförandet av förbättringarna. Vi är tre partier som ser det som ett viktigt steg i Högsby kommuns utveckling. Vi är också överens om att vi ska satsa på en fritidsgårdsverksamhet som är tillgänglig i hela kommunen. Och vi kommer nu att jobba intensivt med att arbeta fram en budget. Där kommer vi att precisera ytterligare hur vi vill jobba, säger Jonas Erlandsson.

”Det som känns så bra är att till och med Jonas säger att hela kommunen ska leva. Det är ju en typisk centerkommentar”

PER GRÖÖN

– Ja, och det som känns så bra är att till och med Jonas säger att hela kommunen ska leva. Det är ju en typisk centerkommentar, säger Per Gröön och ler.

– Ja, alla politiker brinner för Högsby kommun. Det handlar om att göra det bästa, tillsammans, och skapa en stolthet över att bo och leva i Högsby kommun, säger Jonas Erlandsson.

Han understryker bland annat att Socialdemokraterna aldrig har föreslagit att några ytterskolor ska läggas ned.

”Vi har aldrig sagt att vi ska lägga ned några ytterskolor. Det är en myt”

JONAS ERLANDSSON

– Vi har sagt att vi ska ha bra kvalitet i vår skola. För några år sedan föreslog vi en skattehöjning som den dåvarande alliansen, och Sverigedemokraterna, röstade ner. Vi föreslog skattehöjningen för att höja kvaliteten i ytterskolorna. Vi har aldrig sagt att vi ska lägga ned några ytterskolor. Det är en myt, säger Jonas Erlandsson.

Men du personligen har väl föreslagit nedläggningar av ytterskolor?

– Nej, men vi ska ha kvalitet i skolan. Det är det som är det viktigaste. Alla barn i Högsby kommun ska ha de bästa förutsättningarna, svarar Jonas Erlandsson.

– Ja, vi ska ha bra kvalitet – och fungerande verksamheter – och man ska kunna bo och leva i hela kommunen. Man vill kanske inte flytta till en mindre ort om skolan och butiken är borta. Vi ska fylla varumärket Högsby kommun med bra grejer framöver. Det är viktigt att sätta Högsby kommun på kartan när det gäller turism, besöksnäring och boende. Vi har ju naturen. Det är helt underbart att bo här. Tyvärr är det bara strax under 6 000 personer som har fattat det, säger Per Gröön.

”Hela kommunen ska leva och fungera”

ANDREAS LINDGREN (V)

– Ja, hela kommunen ska leva och fungera, säger Andreas Lindgren.

Jobben och företagsklimatet är oerhört viktiga frågor för kommunen, betonar Per Gröön.

– Det gäller att ha en bra dialog mellan kommun och företagare. Vi ska vara enkla och smidiga och hjälpa till med att leta lokaler och mark. Det ska vara en smart handläggning. Vi ska inte ha en massa byråkrati och jobbigheter, säger han.

Vad står högst upp på prioriteringslistan för den nya majoriteten?

– Det gäller att vi får ihop vår gemensamma budget. Den ska snart lämnas in. Det handlar inte bara om siffror – vi ska fylla den med lite action också. Det gäller att komma överens om vad vi vill göra med hjälp av den budgeten, säger Per Gröön.

Budgeten klubbas igenom i november eller i december.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS